Γράφει:

Ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Με τον τίτλο «4 αλήθειες & 7 ψέματα για τις λάμπες εξοικονόμησης», δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» ένα κείμενο σχετικό με τις λάμπες «οικονομίας» που γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη αναγνωσιμότητα στο ίντερνετ, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε κριτική για το περιεχόμενό του.

Επειδή έχω παρατηρήσει ότι ορισμένοι καταναλωτές πιστεύουν τυφλά τα ισχυριζόμενα σε αυτό, έκρινα σκόπιμο να συμπεριλάβω μια κριτική, (δεν υπάρχει στην πρώτη έκδοση τού βιβλίου μου), όπου σχολιάζονται αναλυτικά, σημείο προς σημείο, τα ζητήματα που τίθενται, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι μόνο προκαλούν την κοινή λογική, αλλά είναι άκρως επικίνδυνα για τους καταναλωτές.

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή», στις 4.4.2008, ύστερα από ρεπορτάζ τής δημοσιογράφου Τάνιας Γεωργιοπούλου. Ρωτήθηκε ένας ειδικός επί τού θέματος των λαμπτήρων «οικονομίας», ο καθηγητής ενεργειακού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Άρης Τσαγκρασούλης, ο οποίος προσπάθησε να απαντήσει σε προβληματισμούς καταναλωτών σχετικά με την τοξικότητα, και άλλα θέματα των λαμπτήρων «οικονομίας». Δυστυχώς, με τις απαντήσεις που έδωσε έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, ενώ παράλληλα στα περισσότερα σημεία οι απαντήσεις του δείχνουν είτε άγνοια, είτε αποσιώπηση κρίσιμων δεδομένων.

Επειδή οι απαντήσεις του συνέτειναν κατά πολύ στην παραπληροφόρηση των καταναλωτών θεώρησα αναγκαίο να υπάρξουν  11 σχόλια, που το κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί στις απόψεις τού κ. Καθηγητή, βασισμένα στην έρευνα τής υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας.

 

Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό κείμενο → Η καταστροφή τού περιβάλλοντος και η δολοφονία τής υγείας με τα 38 μειονεκτήματα των λαμπτήρων «οικονομίας»