Γράφει:

Ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Σε καιρούς μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας, σε περίοδο όπου ένας στους επτά Αμερικανούς ζει σε συνθήκες φτώχειας, σε καταστάσεις όπου ένα οικονομικό χάος υπάρχει παντού και με την Ελλάδα να βρίσκεται στο κέντρο τού οικονομικού τυφώνα, η πράσινη κερδοσκοπική συμπεριφορά είναι επιβεβλημένη. Η ιταλική Μαφία ήδη έχει αντιληφθεί το πνεύμα των καιρών επενδύοντας σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε πράσινες επενδύσεις.

πολιτική διαφθορά

Η περίπτωση των λαμπτήρων «εξοικονόμησης έφερε στο φως το καρτέλ τού λαμπτήρα, την πρωτοφανή σε έκταση και σε βάθος χρόνου διαφημιστική καμπάνια υπέρ ενός προϊόντος, σε βάρος άλλων, (όπου παραβιάζονταν συστηματικά βασικές αρχές εμπορικού ανταγωνισμού) αλλά και μια παγκόσμια παραπληροφόρηση κατά την οποία αποκρύπτονταν συστηματικά όλα τα μειονεκτήματα των λαμπτήρων «εξοικονόμησης» και προβάλλονταν φουσκωμένα ή ανύπαρκτα πλεονεκτήματα. Επιπλέον, το «παιχνίδι» τού λαμπτήρα συνιστά ένα πανέξυπνο κερδοσκοπικό κόλπο δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν, τράπεζες, πολυεθνικές και κράτη με πρωταγωνίστρια την Κίνα.

Εδώ θα περιγραψω γεγονότα που υποδηλώνουν ότι η στρεβλή και επικίνδυνη διαχείριση ζωτικών θεμάτων, όπως είναι το τεχνητό φως, από πολιτικούς και τεχνοκράτες, (αλλά και αδαείς οικολογούντες) αποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατό να εμπιστεύονται οι καταναλωτές τη διαχείριση τής υγείας τους, σε τέτοια συστήματα εξουσίας. Επειδή λειτουργούν σχεδόν συνεργατικά με κυκλώπεια συμφέροντα, έχουν συχνά – πυκνά αφετηρία την άγνοια, την ασάφεια, τον ανεμοδουρισμό και «ακούνε» προσεκτικά τα πολυεπίπεδα διαπλεκόμενα, τα οποία εξυπηρετούνται από τα νόμιμα και πανίσχυρα λόμπι.

Όταν οι πολιτικοί έχουν ως βασική πυξίδα τους τον καιροσκοπισμό και το ίδιον όφελος, καλυπτόμενο με νεφελώδεις και βαρύγδουπες διακηρύξεις που ταυτόχρονα βρίσκονται, (στις περισσότερες των περιπτώσεων), αγκαλιά με τη διαφθορά, και οι οικολογούντες έχουν βαθιά άγνοια για το ζήτημα που διαφημίζουν, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές. Παρατηρώντας τις δυνάμεις που εργάστηκαν και εργάζονται παγκοσμίως για την προώθηση και επιβολή των Σ.Λ.Φ. (συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού) ή λαμπτήρων «οικονομίας», θα νιώσουμε έκπληξη από την τέλεια ενορχήστρωση και την ευρεία συμμετοχή άκρως ετερόκλητων και αντιμαχόμενων μερικές φορές συμφερόντων, όπως πολιτικών κομμάτων, κορυφαίων περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολυεθνικών φωτισμού, πανίσχυρων οργανισμών, όπως τού ΟΗΕ, τής ΕΕ, ακόμα και κρατών με κωμικοτραγικούς ηγέτες (οι οποίοι αγνοούν παντελώς τα μειονεκτήματα των «οικονομικών»), όπως τού Κάστρο τής Κούβας εναρμονισμένου με τις επιθυμίες «πράσινων καπιταλιστών» και την «πλουτοκρατία» των πολυεθνικών, να επιβάλλει δικτατορικά στους Κουβανούς λάμπες «οικονομίας».

Η επανάσταση στην ενέργεια, όπως αποκάλεσε το καθεστώς την επικίνδυνη και ηλίθια αλλαγή από λάμπες πυράκτωσης σε «οικονομικές», ξεκίνησε το 2006 για να έχει εξελιχθεί η κατάσταση (το 2013) σε λάμπες «οικονομίας» άφαντες» από την αγορά και ταυτοχρόνως η τιμή τους να είναι ισοδύναμη με 3 δολάρια, όταν ο μισθός ενός μέσου Κουβανού είναι περίπου 20 δολάρια μηνιαίως! Η αγορά «οικονομικών» από εργαζόμενους με μικρότερο μισθό έγινε πλέον ισοδύναμη με μισθωμένο ταξίδι στο Διάστημα. Στην Τζαμάικα η κατάσταση εξελίχθηκε κι εκεί τραγικά αλλά κάπως διαφορετικά. Οι λάμπες που δωρίστηκαν από την Κούβα και τον «πράσινο» Κάστρο, αντιμετωπίστηκαν ως ευκαιρία πλουτισμού από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα τής χώρας. Ο υπουργός Ενέργειας συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη με σωρεία κατηγοριών, επειδή σχεδίαζε να γίνει πλουσιότερος σε συνεργασία με δύο εργολάβους, οι οποίοι θα μοίραζαν και θα εγκαθιστούσαν λαμπτήρες «οικονομίας».

Η Βενεζουέλα με τον Τσάβες ήταν από τα πρώτα κράτη που ακολούθησε το παραμύθι «εξοικονόμηση ενέργειας» ήδη από το 2005. Ο διάδοχός του, ο Μαδούρο, ανήγαγε την κατάσταση σε κορυφαία φαρσοκωμωδία. Διέταξε την κρατική εταιρεία πετρελαίου τής χώρας να δωρίσει το 2013 σε 21 πόλεις των ΗΠΑ 600.000 λάμπες «οικονομίας». Η δεύτερη πράξη τής κωμωδίας ήρθε δύο ημέρες μετά την αναγγελία τής δωρεάς με γενικό μπλακ άουτ που έπληξε τη Βενεζουέλα για μια ολόκληρη ημέρα. Σε αυτό το βιβλίο αναδημοσιεύεται εργασία Ελλήνων πανεπιστημιακών με στην οποία τονίζεται ότι η χρήση λαμπτήρων «οικονομίας» απειλεί με μπλακ άουτ τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τρίτη πράξη τής κωμωδίας συνέβη σε αυτή τη χώρα όλο ταπό το 2013 έως σήμερα (2016)καθώς εξαφανίστηκαν από την αγορά το χαρτί τουαλέτας, το σαπούνι, οι οδοντόκρεμες, το ρύζι, το γάλα, ο καφές, το μαγειρικό λάδι και φάρμακα πρώτης ανάγκης για να ακολουθήσει η ολοκληρωτική κατάρρευση τής οικονομίας. Στη Βρετανία από την άλλη μεριά «συνελήφθη» στα πράσα γερμανική εταιρεία που εξαπατούσε τους καταναλωτές και την κυβέρνηση δηλώνοντας ότι διένειμε δωρεάν στους καταναλωτές 3,5 εκ. λάμπες «οικονομίας» ενώ στην πραγματικότητα τις είχε πουλήσει σε Ιρλανδούς. Η εταιρεία αποδέχθηκε την ενοχή της και κατέβαλε πρόστιμο 3 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας. Φυσικά, το περιστατικό που βγήκε στον αφρό δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο διαφθοράς.

Για παράδειγμα άλλη εταιρεία πούλησε λάμπες «οικονομίες» με πλαστά πιστοποιητικά ασφαλείας. Η ομάδα των G8 και ο ΟΗΕ στο χορό… Αναμεμειγμένη στην προώθηση των συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (Σ.Λ.Φ.) είδαμε και την ομάδα των G8, η οποία αποτελείται από κράτη τα οποία αντιπροσωπεύουν το 65% τής παγκόσμιας οικονομίας. Τον Ιούνιο τού 2007 οι ηγέτες τής G8 ήταν αναγκασμένοι να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να επιλύσουν τεράστιας πολυπλοκότητας και βαρύτητας παγκόσμια προβλήματα. Περιέργως, ενώ δεν επέλυσαν κανένα από αυτά, ζήτησαν επιτακτικά από τους «ηγέτες των υπολοίπων «υπηκόων» κρατών «να απαγορεύσουν τη χρήση των ανεπαρκών λαμπτήρων πυράκτωσης όσο γίνεται συντομότερα εάν το επιτρέπουν ο εμπορικές και οικονομικές συνθήκες».

Η ιστορία κατέγραψε ένα ακόμα καταπληκτικό γεγονός. Τη συμμετοχή τού ΟΗΕ – για πρώτη φορά – στο παιχνίδι(…) προώθησης εμπορικού οικιακού προϊόντος, με ένα ποσό τής τάξης των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, σε συνεργασία με την GEF, την Philips και την Osram. Ο σκοπός τής πρωτοβουλίας τού ΟΗΕ ήταν… κρατήστε την αναπνοή σας, η περαιτέρω εμπορευματικοποίηση και διείσδυση στις αγορές μεταξύ των αναπτυσσόμενων κρατών, τα οποία ήδη έχουν κάνει προσπάθειες να προωθήσουν τη χρήση των «οικονομικών» και να θέσουν εκτός πεδίου τις λάμπες πυράκτωσης, με τη συμμετοχή και υποστήριξη τού Προγράμματος Ανάπτυξης τού ΟΗΕ, ή όπως διευκρινίζει ο ΟΗΕ, να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος σε καταναλωτές αναπτυσσόμενων κρατών.

Η τελευταία σελίδα τής δεύτερης (αδημοσίευτης) έκδοσης τού βιβλίου μου "Λάμπες οικονομίας: Η δολοφονία τής Υγείας", που έχει φτάσει μέχρι στιγμής τις 660 σελίδες.

Η τελευταία σελίδα τής δεύτερης (αδημοσίευτης) έκδοσης τού βιβλίου μου «Λάμπες οικονομίας: Η δολοφονία τής Υγείας», που έχει φτάσει μέχρι στιγμής τις 660 σελίδες.

________________________________________________

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΧΕΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF:

%cf%84%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%cf%86%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84