Αλληλοσυγκρουόμενες, μερικές φορές ανύπαρκτες, άλλες φορές παραπλανητικές αλλά και περιβαλλοντικά ρυπαρές και μερικές φορές άκρως επικίνδυνες για τους καταναλωτές είναι οι οδηγίες που δίνονται από αρμόδιους, αναρμόδιους και ειδικούς, για τον καθαρισμό τού υδραργύρου σε περίπτωση θραύσης μιας λάμπας «οικονομίας». Παρά το γεγονός ότι ήδη υπάρχει η πλέον τεκμηριωμένη και συστηματική έρευνα για τον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός,1 οι περισσότερες οδηγίες συνεχίζουν να είναι μια σύνθεση από άθλια και επικίνδυνα τοξικά παραμύθια τής Χαλιμάς!

λάμπα νεκροκεφαλή

Όλα τα δεδομένα που υπάρχουν καταδεικνύουν μια απίστευτη, πολυεπίπεδη και εξοργιστική παραπληροφόρηση των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε κράτος, κάθε οργανισμός, κάθε περιβαλλοντική οργάνωση και κάθε «ειδικός», ακόμα και οργανισμοί που ιδρύονται με μοναδικό σκοπό την προστασία τού περιβάλλοντος, που υποτίθεται ότι θα συμβεί μέσω τής ανακύκλωσης των λαμπτήρων «οικονομίας» (συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού» – ΣΛΦ), δίνουν οδηγίες ανόητες, θολές, λίγο έως πολύ λαθεμένες και κυρίως επικίνδυνες, που δεν βασίζονται σε καμία επιστημονική εμπειρία ή κανένα εργαστηριακό εύρημα, αλλά υποστηρίζονται με ελλιπείς γνώσεις ή ποικίλα συμφέροντα, τα οποία μεταξύ άλλων, σκοπό έχουν να εμφανίσουν ένα τοξικό προϊόν ως αγγελουδάκι με κάτασπρα φτερά..

Το όργιο τής παραπληροφόρησης δεν περιορίζεται μόνο στους ποικίλους ειδικούς, τους οργανισμούς και τα διαφημιστικά συμφέροντα. Οι καταναλωτές παραπληροφορούνται ακόμα και από κορυφαία όργανα τής Κομισιόν. Σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα), βρίσκονται στη δίνη εκτεταμένης απόκρυψης των πραγματικών κινδύνων από τους λαμπτήρες «οικονομίας» (ΣΛΦ), των ουσιαστικών δυνατοτήτων τους και τού προβληματικού τρόπου χρήσης τους.

Συγκεκριμένα: Δεν υπάρχει σαφής και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τους περιορισμούς χρήσης των «οικονομικών» λαμπτήρων.2 Δεν υπάρχει, όπως θα έπρεπε (άρθρο 13 τού προεδρικού διατάγματος 1173) πληροφόρηση για τους κινδύνους που προκύπτουν, όχι μόνο από τη χρήση, αλλά ακόμα χειρότερα από τη θραύση ενός «οικονομικού». Δεν υφίστανται δηλαδή τα σαφή πλαίσια χρήσης και οι σαφείς και ασφαλείς οδηγίες καθαρισμού τού υδραργύρου. Όταν συμβαίνει θραύση και συμβαίνει πολύ συχνά, τότε αλίμονο, στον καταναλωτή, επειδή δεν υπάρχει ουδεμία υπηρεσία στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να αναλάβει τον καθαρισμό,4 (είναι πολύ επικίνδυνο να γίνει από ιδιώτες, ή με το χέρι, όπως συμβουλεύουν διάφοροι άσχετοι ειδήμονες ή «ειδήμονες»)5 κή με τη σκούπα και το φαράσι ή την ηλεκτρική σκούπα, ενώ επιπλέον αγνοούνται παντελώς οι σημαντικοί και μεγάλοι περιορισμοί χρήσης τέτοιων λαμπτήρων.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τους σοβαρούς κινδύνους που υφίστανται στην περίπτωση τοποθέτησης σε λάθος θέση και με λάθος συνδέσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση τοποθέτησης σε σύνδεση με μειωτή φωτός (dimmer), δεδομένου ότι οι περισσότεροι «οικονομικοί» δεν είναι κατασκευασμένοι για κάτι τέτοιο και τότε υπάρχει ορατός ο κίνδυνος πυρκαγιάς,6

Δεν είναι γνωστή η «προβληματική» συμπεριφορά τους όταν τοποθετούνται κοντά σε μέρη όπου υπάρχουν γεννήτριες τής ΔΕΗ, είναι άγνωστη η συμβατότητά τους με ανεμιστήρες οροφής και οποιαδήποτε άλλη θέση που δημιουργεί κραδασμούς, όπως πόρτες γκαράζ κ.λπ., επειδή το ηλεκτρονικό κύκλωμά τους δεν αντέχει τις δονήσεις,78

Αν και περιορισμένες οι αναφορές στο ίντερνετ αποκαλύπτουν ότι οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με μύρια όσα προβλήματα, ακόμα και με εκρήξεις λαμπτήρων «οικονομίας».9 Γι’ αυτά και παρόμοια θέματα δεν έχουν καμία προειδοποίηση, ενώ επιπλέον απουσιάζει οποιαδήποτε προστασία και σωστή πληροφόρηση σε ποικίλες καταστάσεις που συναντούν.

Το μείζον ζήτημα βεβαίως που αφορά την υγεία των καταναλωτών, αποτελούν οι εξοργιστικά λανθασμένες συμβουλές που δίνονται από αρμόδια όργανα, όπως η επιστημονική επιτροπή τής Κομισιόν και η υπηρεσία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης Europe Direct, σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού των θραυσμάτων τους, αλλά ακόμα και το χρόνο χρήσης των «οικονομικών» και την απόσταση που θα πρέπει να βρίσκονται από ανθρώπους, η οποία ορίζεται σε 20 εκατοστά. Μια απόσταση εξαιρετικά συνηθισμένη στην καθημερινή πρακτική, από σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και πάμπολλα άλλα επαγγέλματα, αλλά και από την πλειοψηφία των καταναλωτών, οι οποίοι προτιμούν να διαβάζουν κάτω από το φως ενός μικρού φωτιστικού.

Ωστόσο, οι καταναλωτές σε αυτή την περίπτωση αγνοούν, ότι βάζουν την υγεία τους σε μεγάλο κίνδυνο, επειδή η χρήση ενός λαμπτήρα «οικονομίας» για περισσότερο από μια ώρα και σε απόσταση μικρότερη των 30 εκατοστών μπορεί να προκαλέσει καρκινική εξέλιξη, δερματικές βλάβες ή ανεπανόρθωτη βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα των οφθαλμών!10

Η Europe Direct, σε απαντητική επιστολή της, μου δηλώνει ότι η χρήση των «οικονομικών» από κοντινή απόσταση 20 εκατοστών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ οι αρμόδιες (βρετανική και ισραηλινή) Υπηρεσίες Προστασίας τής Υγείας, με ανακοινώσεις τους αποκαλύπτουν εντελώς διαφορετικά δεδομένα, τονίζοντας ότι η χρήση τους δεν πρέπει να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 30 εκ. και με διάρκεια όχι περισσότερη από μια ώρα!

Δηλαδή, τα όργανα τής Κομισιόν δηλώνουν στους λαούς τής Ευρώπης:

Είναι ασφαλής η χρησιμοποίηση των λαμπτήρων «οικονομίας» για 8 ώρες και σε απόσταση όχι μικρότερη των 20 εκατοστών.

Σε αντιδιαστολή Βρετανία και Ισραήλ τονίζουν:

Μη χρησιμοποιείτε «οικονομικούς» περισσότερο από μια ώρα, όταν πρόκειται να τους έχετε κοντά σας και μην τους τοποθετείται σε απόσταση μικρότερη των 30 εκατοστών. Απίστευτος τοξικός μύλος(!)

Πέραν αυτών οι καταναλωτές – παντού – (για παράδειγμα στις ΗΠΑ), βρίσκονται σε βαθύ σκοτάδι παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με την πανίσχυρη Υπηρεσία Προστασίας τού Περιβάλλοντος (EPA), τα ισχύοντα όρια ασφαλείας για την έκθεση σε ατμούς υδραργύρου είναι 0,3 mg το κυβικό μέτρο. Μια σπασμένη λάμπα «εξοικονόμησης» μπορεί να ρυπάνει το περιβάλλον με πολύ μεγαλύτερα μεγέθη που φτάνουν τα 800 mg το κυβικό μέτρο και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ περισσότερο!11

Ένα ακόμα γκροτέσκο και άγνωστο γεγονός είναι οι συμβουλές τής αμερικανικής Υπηρεσίας προς μαθητές και σπουδαστές να είναι πολύ προσεκτικοί με τον υδράργυρο, «…επειδή δεν υφίσταται ασφαλής χρήση τού υδραργύρου και των συσκευών που τον περιέχουν στα σχολεία, και φυσικά δεν υφίσταται ασφαλής χρήση του και στις οικίες σας. Μιλήστε στους γονείς σας για τις τοξικές επιδράσεις τού υδραργύρου και παρακινείστε τους να να εξαλείψουν από το σπίτι σας όλα τα είδη που περιέχουν υδράργυρο!» Το περίεργο είναι ότι οι συμβουλές αυτές απευθύνονται μέσω μπροσούρας τής αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας τού Περιβάλλοντος προς τη σπουδάζουσα νεολαία, όχι των ΗΠΑ, αλλά τής νοτιοανατολικής Ασίας!12

Το απίστευτο χάος με τις οδηγίες καθαρισμού υδραργύρου από σπασμένη λάμπα

Τα τεκμηριωμένα σχόλια που προηγήθηκαν και αυτά που ακολουθούν δείχνουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τον απίστευτο τοξικό μύλο απόψεων από επίσημους φορείς. Τις αντιφάσεις τους, τις διαφορές τους, την παραπληροφόρηση και τις συμβουλές τους γεμάτες άγνοια, ασχετοσύνη και επικινδυνότητα ακριβώς για το ίδιο ζήτημα: Τον τρόπο που πρέπει να καθαριστεί ένας λαμπτήρας «οικονομίας» όταν σπάσει,

Βλέπουμε με άλλα λόγια έναν ανεμόμυλο με τους μυλωνάδες βαριά μεθυσμένους μέσα σε ατμούς επικίνδυνης και πράσινης τοξικής υδραργυρικής μέθης, που τα αλεστικά των μεθυσμένων μυλωνάδων πληρώνουν το περιβάλλον και οι καταναλωτές με την υγεία τους.

SOS ΚΙΝΔΥΝΟΣ

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ GREENPEACE!

Σε περίπτωση που σπάσει μία λάμπα εξοικονόμησης στο σπίτι μας, δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Απλά κάνουμε ό,τι θα κάναμε αν έσπαγε ένα θερμόμετρο:

—————————–

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΑΠΟ ΕΔΩ:

SOS κινδύνου από ΓΕΛΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για καθαρισμό σπασμένης λάμπας «οικονομίας»

—————————–

1 http://www.maine.gov/dep/rwm/homeowner/cflreport/appendixe.pdf

2«Τα μειονεκτήματα στη χρήση των λαμπτήρων «οικονομίας»» on page 701

3 http://www.minenv.gr/anakyklosi/law/00/pd117_ahhe.pdf

4 «Σε μεγάλο κίνδυνο οι καταναλωτές από τις ανύπαρκτες ή λανθασμένες οδηγίες για τον καθαρισμό υδραργύρου από σπασμένο λαμπτήρα «οικονομίας»» on page 310

5 «Καταναλωτές «κόψτε το λαιμό σας» όταν σπάει στο σπίτι σας λαμπτήρας «οικονομίας» και βάλτε βαθιά το χέρι στην τσέπη» on page 493

6 «Καπνοί, τοξικές μυρουδιές, πυρκαγιές ηλεκτροπληξίες από λάμπες «οικονομίας» και φθορισμού» on page <?>

7 http://www.cityofseattle.net/light/conserve/resident/cv5_lw2.htm

8 «Αντίο στους ανεμιστήρες (εξοικονόμησης ενέργειας) εάν βάλουμε λαμπτήρες «εξοικονόμησης» !» on page 728

9 Ιδού ορισμένα από όσα αναφέρονται για θραύση λαμπτήρων «οικονομίας» σε ελληνική ιστοσελίδα: «Συγγνώμη που ξεθάβω το θέμα αλλά θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάτι που μπορεί να σας ενδιαφέρει σχετικά με τις λάμπες οικονομίας.
Στο σπίτι μου δεν έχει μείνει πλέον καμία και έχω επαναφέρει ξανά λάμπες πυρακτώσεως.
Γιατί; Γιατί αυτές τις μέρες με τις βυθίσεις ρεύματος που έκανε εδώ στην περιοχή, ΕΣΚΑΣΑΝ.
Ανατινασσόντουσαν πάνω στα φωτιστικά, ( γιατί δεν έγινε μόνο σε ένα από αυτά), και έμενε μόνο η βάση επάνω. Το γυαλί έπεφτε θρύψαλα στο πάτωμα. Μετά τις πρώτες τρεις, εννοείται ότι δεν περίμενα να σκάσουν και άλλες, έφυγαν όλες από όλα τα φώτα.
Αυτό τελικά που έλεγε το αρχείο δεν είναι εντελώς λάθος. Όντως σκάνε και όντως έχουν πρόβλημα με τις αλλαγές στην τάση του ρεύματος.
Είχα και πρόβλημα να μαζέψω τα γυαλιά από το πάτωμα, γιατί διάβασα ότι δεν πρέπει να τα τραβήξεις με την ηλεκτρική, ( ούτως ή άλλως δεν κάνει γιατί μπορεί να σου σκίσει την σακούλα της σκούπας), και είδα και έπαθα να τα μαζέψω τελικά με γάντια, σκουπάκι και πλαστικά δοχεία όπου έκλεισα μέσα τα θρύψαλα.

Και που να τις πας να τις πετάξεις τώρα αυτές;
Η ανακύκλωση που έχουν εδώ στην περιοχή είναι οι μπλε κάδοι που τα αντικείμενα προς ανακύκλωση μπαίνουν χύμα μέσα. Τι να τις κάνω τις λάμπες, σπασμένες και μη;»

http://www.podilates.gr/?q=node/6404

10 «Το «τηγάνισμα» τού δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία των «οικονομικών» λαμπτήρων» on page 395

11 «Πολύ επικίνδυνες οι θραυσμένες λάμπες «οικονομίας» ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού» on page 288

12 http://greenhellblog.files.wordpress.com/2010/12/epa-mercury-and-hazardous-chemicals-in-schools.pdf – Δείτε στη σελίδα 17 το κείμενο μετά τον μεσότιτλο με τίτλο: «3.4.2 Eliminate Mercury in Your Home»