Γράφει:

Ο Χρήστος Μουσουλιώτης

«Στρέψου στον Ήλιο και θα αφήσεις τις σκιές πίσω σου» λέει μια γερμανική παροιμία, που είναι αναρτημένη σε ελληνική ιστοσελίδα της Greenpeace.1 Πράγματι, ο Ήλιος είναι η πηγή τής ζωής στη Γη και το φως του είναι καταλυτικά σημαντικό για όλες τις βιοχημικές δραστηριότητες κάθε έμβιας ζωής στον πλανήτη.

Screenshot 2019-02-23 at 11.49.36

Το φως έχει συνδεθεί με την εξέλιξή μας εδώ και τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Ίσως ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό στη δομή τής όρασης και τού οπτικού νεύρου των ανθρωποειδών προγόνων μας να έστειλε την επιπλέον κρίσιμη φόρτιση στα βάθη τού νευρωνικών συνάψεων δημιουργώντας την απαραίτητη εγκεφαλική διέγερση, ώστε να κυλήσει το νερό στο αυλάκι τής εξέλιξης για να μεταβληθούν τα ανθρωποειδή στο πλέον νοήμον και απίστευτα ανόητο είδος τού πλανήτη.

Ο Ήλιος αναφερόταν ως θεός στον Όμηρο και τον Ησίοδο και θεός σε πλείστες όσες αρχαίες θρησκείες. Οι αρχαίοι Έλληνες μίλησαν για το θεραπευτικό φως του μέσω τού Ιπποκράτη και τού Ηροδότου, ενώ φαίνεται πως γνώριζαν καλά τα ευεργετήματα τού ηλιακού φωτός έχοντας στην καθημερινή ζωή τους την ηλιοθεραπεία και την άθληση στα γυμναστήρια χωρίς ρούχα.

Κάθε θρησκεία και παρακλάδι της ύμνησε και θεοποίησε τον Ήλιο και το φως του. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν τον θεό Ρα, με έμβλημα τον Ήλιο, το σύμβολο τής ζωής, τού φωτός και τής γονιμότητας. Η πόλη Αννού, που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Ηλιούπολη ήταν η έδρα τής λατρείας του.

Στη Βίβλο είναι πασίγνωστη η πρόταση με την οποία ξεκινά η δημιουργία τού κόσμου “Και είπεν ο Θεός, Γενηθήτω φως και έγεινε φως”.

Το φως, ειδικά το ηλιακό φως, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εξέλιξη των ειδών τού πλανήτη, μέσα από πορεία δισεκατομμυρίων ετών. Είναι θαυμαστό και ορισμένες φορές απίστευτο το πώς ορισμένα είδη και ο ανθρωπος, βλέπουν, ανιχνεύουν ή ακόμα «διαισθάνονται» τις εναλλαγές φωτισμού από ημέρα σε νύχτα και ρυθμίζουν ανάλογα τις βιολογικές αντιδράσεις τους.

Για παράδειγμα «ο Μπρεντ Μπέρλιν και ο Πολ Κέι από το Πανεπιστήμιο τής Καλιφόρνιας, μετά την εξέταση ενενήντα οκτώ διαφορετικών γλωσσών ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα φυσικό φάσμα όρων για την περιγραφή των χρωμάτων. Ορισμένες φυλές τής Νέας Γουινέας χρησιμοποιούν μόνο δύο όρους για τα χρώματα – το «μαύρο» και το «‘άσπρο»’. Στην Αφρική, οι Τιβ χρησιμοποιούν τρεις, οι ‘Ιμο τέσσερις, οι Βουσμάνοι πέντε και οι Χάουα έξι.

{Με δεδομένο τις διαφορετικές πολιτιστικές ανάγκες αυτών των λαών, η ποικιλία δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Η έκπληξη βρίσκεται στο γεγονός ότι οι γλώσσες που έχουν μόνο τρεις λέξεις για τα χρώματα αναφέρονται πάντα στο «άσπρο»’, το «‘μαύρο»’ και το «‘κόκκινο»’, ενώ εκείνες που έχουν τέσσερις διατηρούν τα τρία προηγούμενα και προσθέτουν το «πράσινο»’. Εκείνες που έχουν πέντε προσθέτουν συνήθως στα προηγούμενα το «κίτρινο»’, ενώ έκτο έρχεται το «μπλε»’ και έβδομο το «καστανό», πάντα με την ίδια σειρά.

Με άλλα λόγια, μια γλώσσα δεν έχει ποτέ τη λέξη «καστανό», αν δεν έχει ήδη λέξεις για τα χρώματα «πράσινο», «κίτρινο» και» «μπλε». Πράγμα που σημαίνει ότι σε όλες τις γλώσσες υπάρχει μια σημειολογική πρόοδος. Οι λέξεις για τα χρώματα προστίθενται στις διάφορες γλώσσες ανάλογα με τις ανάγκες τού κάθε λαού, αλλά πάντα κατά την ίδια τάξη.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει αυτή την εκπληκτική διαγλωσσική τάξη, αλλά τουλάχιστον υπάρχει η διαβεβαίωση πως όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο τις κοινές μας εμπειρίες. Και οι εμπειρίες έρχονται πολύ συχνά σε αντίφαση με τη λογική και την επιστήμη}.2

2 Σ.τ.Χ.Μ.: Αυτά τα συγκλονιστικά, που θα έπρεπε να έχουν γίνει γνωστά από όλους εκείνους που ασχολούνται με το τεχνητό φως, αναφέρονται στο βιβλίο: «Μετά την Υπερφύση», Lyall Watson, σελ. 304, εδόσεις Ωρόρα, Ν. Ράπτης, 1987.

_________________________________________

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Η καλή υγεία σχετίζεται άμεσα με καλή ποιότητα φωτός