Γράφει:

ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Ένα από τα μεγάλα παραμύθια που έχουν γεμίσει τον εγκέφαλο των καταναλωτών σχετικά με τις λάμπες «εξοικονόμησης» είναι, ότι όσες από αυτές έχουν διπλό περίβλημα είναι ασφαλέστερες για εκείνους που πάσχουν από δερματικά προβλήματα. Αυτόν τον ισχυρισμό προέταξαν για να καθησυχάσουν τους πάσχοντες, αλλά και για να σταματήσουν τις ανησυχίες και τα κροκοδείλια δάκρυα τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα ίδια τα μέλη τής επιστημονικής επιτροπής τής Κομισιόν, όταν τους ζητήθηκε να εκφράσουν την άποψή τους για το ενδεχόμενο να προκαλούν συγκεκριμένες βλάβες στην υγεία αυτές οι λάμπες.

Υπολόγισαν λοιπόν, με πλήρη ανευθυνότητα, ότι το πολύ 250.000 πολίτες τής Ευρώπης θα πληγούν, οι οποίοι όμως έλεγαν ότι μπορούν να προστατευθούν από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες εάν χρησιμοποιήσουν λάμπες «οικονομίας» με διπλό περίβλημα. Μετά μερικά χρόνια η Κομισιόν ζήτησε νέο πόρισμα για τις ίδιες λάμπες, επειδή προφανώς τα προβλήματα υγείας των καταναλωτών και οι διαμαρτυρίες τους βροντούσαν τις πόρτες της.

Στο νέο της πόρισμα η επιστημονική επιτροπή βρήκε ότι και οι λάμπες με διπλό περίβλημα εκπέμπουν υπεριώδεις ακτινοβολίες. Ναι, ακριβώς αυτές οι λάμπες, οι οποίες σύμφωνα με το πρώτο της πόρισμα, ήταν ασφαλείς. Επιπλέον αυτών οι καταναλωτές αγνοούν ένα άλλο σημαντικό γεγονός. Οι «οικονομικές» εκπέμπουν όλα τα είδη των υπεριωδών, ενώ δεν θα έπρεπε. Δηλαδή τις Α, Β και Γ! Είναι γνωστό ότι οι ακτινοβολίες Γ δεν φτάνουν ποτέ στην επιφάνεια τής Γης επειδή τις σταματά η στρατόσφαιρα. Εάν έφταναν δεν θα υπήρχε ζωή.

Εδώ λοιπόν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι ασύλληπτο. Οι ανεγκέφαλοι – εγκέφαλοι μας αναγκάζουν μαζί με τα δύο είδη των τεχνητών υπεριωδών ακτινοβολιών τα Α και Β να ακτινοβολούμαστε και με τις Γ, μέσω των “οικονομικών” λαμπτήρων. Με αυτές δηλαδή που η φύση δεν έχει επιτρέψει να εισέρχονται στην Γη. Έτσι δεχόμαστε μέσα στα σπίτια μας, στις κρεβατοκάμαρές μας, πάνω από τα παιδιά μας και σε κάθε χώρο όπου ζούμε, εκπαιδευόμαστε, διασκεδάζουμε ή εργαζόμαστε τις ακτινοβολίες που σταματά το στρώμα τού όζοντος!

Σημειώνω ότι η επιστημονική επιτροπή τής Κομισιόν είχε ζητήσει από τις πολυεθνικές, με το πρώτο της πόρισμα, να αφαιρέσουν αυτές τις επικίνδυνες ακτινοβολίες, παίζοντας στην ουσία το ρόλο επιθεωρητή προϊόντων, αντί τού σωστού ρόλου της, που θα ήταν η επισήμανση των προβλημάτων αυτών των προϊόντων. Στο δεύτερο πόρισμά της δεν αναφέρεται καν σε αυτό το σκάνδαλο και επιπλέον διαπιστώνει ότι και οι «οικονομικές» με διπλό κέλυφος εκπέμπουν υπεριώδεις, ξεχνώντας να ζητήσει συγγνώμη από τους καταναλωτές για την πρώτη και επικίνδυνη επιστημονική της άποψη σε βάρος τής υγείας τους, αλλά και για το πράσινο φως που άναψε προς την Κομισιόν με τις μεροληπτικές διαπιστώσεις της για την υποτιθέμενη (μερική ασφάλεια) των «οικονομικών. Επιπλέον αυτών δεν θέλησε να ασχοληθεί με το ζήτημα τής έκλυσης καρκινογόνων αερίων στο περιβάλλον των καταναλωτών όταν αυτές οι λάμπες ανάβουν.

Απο τη μεριά της η Κομισιόν, ξύπνησε από τον βαθύ ύπνο της, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την τεράστια βοή των ανησυχιών για τον υδράργυρο που εκλύεται όταν σπάνε αυτά τα τοξικά προϊόντα, ζητώντας από την επιστημονική της επιτροπή, εκ των υστέρων, να διερευνήσει το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα των βλαβών στην υγεία από τον υδράργυρο!

Αυτό…, ναι αυτό ακριβώς, ονομάζεται από τη μια μεριά επιστημονική αντικειμενικότητα και από την άλλη πραγματικό ενδιαφέρον των γραφειοκρατών τής Ε.Ε. για την υγεία των πολιτών των κρατών – μελών.

Μια σελίδα από τη δεύτερη (αδημοσίευτη) έκδοση τού βιβλίου μου «Λάμπες »οικονομίας»: η Δολοφονία τής Υγείας». Δεν χρειάζεται να διαβάσει κάποιος όλο το βιβλίο. Μόνο η ανάγνωση των κειμένων εντός πλαισίων δείχνει παραστατικά μερικές πλευρές από τη «φιλικότητα¨ για το περιβάλλον και την «ασφάλεια» προς τον άνθρωπο που προσφέρει αυτό το προϊόν.