Ετικέτες

, , ,

Γράφει:
ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Εν μέσω τού αρχόμενου ορυμαγδού τής οικονομικής κρίσης τον Οκτώβριο τού 2008 οι υπουργοί Ενέργειας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης υπακούοντας τυφλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχοντας παντελή άγνοια για το ζήτημα τεχνητός φωτισμός και υγεία, συμφώνησαν να προχωρήσουν στην πλέον απίστευτη νομοθετική ρύθμιση:

κομισιόν παιδιά πονοκέφαλοι

Την έμμεση απαγόρευση χρήσης ενός ασφαλούς οικιακού προϊόντος, των λαμπτήρων πυράκτωσης και την άρση των οικονομικών εμποδίων για χώρες όπως Κίνα – Ινδία και τις πολυεθνικές που θα παρήγαγαν τις λεγόμενες οικονομικές λυχνίες υδραργύρου, προσφέροντάς τους υπερκέρδη.

Η συμφωνία συνέβη σχεδόν στα κρυφά στις 10 Οκτωβρίου τού 2008. Είκοσι εφτά υπουργοί αν και αγνοούσαν όλες τις παραμέτρους τού ζητήματος, αλλά υπεύθυνοι για θέματα ενεργειακής πολιτικής, βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο και προώθησαν τη φασιστική και σκανδαλώδη απόφαση, η οποία παρέκαμπτε τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο βασιζόμενη σε δύο ατελή έως λανθασμένα πορίσματα.

Ωστόσο, αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το γεγονός ότι αυτοί οι υπουργοί κινήθηκαν σαν μαριονέτες. Ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα εξ όσων αναφέρονται σε αυτό το βιβλίο αφορά αυτή την ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο οι επίτροποι των λαών τής Ευρωπαϊκής Κοινότητας «ρύθμισαν» όχι μόνο την οικονομία, αλλά βασικότατες παραμέτρους τής ίδιας τής υγείας και τής ζωής μας με αποφάσεις που στηρίζονταν σε εντελώς ανεπαρκή γνώση, εμπεριέχουσες ταυτόχρονα τις «πιέσεις» των ποικίλων και πανίσχυρων λόμπι, ενώ είδαμε με τη λήξη τής θητείας τους οι περισσότεροι εξ αυτών να προσλαμβάνονται σε θέσεις κλειδιά αυτών των ίδιων των πολυεθνικών για τις οποίες ως επίτροποι έπαιρναν κρίσιμες αποφάσεις για τα προϊόντα τους.

Μετά το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων κορυφαία θέση σκανδάλου έχει το ζήτημα τού τεχνητού φωτισμού κι αυτό επειδή όλοι οι επιστήμονες, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο γνωρίζουν ότι το φως είναι η βασικότερη παράμετρος τής ζωής. Το γνωρίζει καλά και η ίδια η επιστημονική επιτροπή τής Ε.Ε. που της ζητήθηκε από την Κομισιόν να ελέγξει μόνο ένα μέρος των παθήσεων που προκαλούν οι λαμπτήρες «εξοικονόμησης» και όχι στο σύνολο των ανθρώπων, κάτι που συνιστά από μόνο του μέγα σκάνδαλο επειδή σκεφτείτε να ζητούσε η Κομισιόν να ελεγχθεί π.χ. εάν η ασπιρίνη είναι επικίνδυνη μόνο σε περιορισμένη ηλικιακά ομάδα εφήβων ηλικίας 14-16 ετών….

Πράγματι. Η Κομισιόν κινήθηκε σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα με αυτή την απέραντη επιπολαιότητα εξετάζοντας, όπως διευκρινίζει, μόνο τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους τού ζητήματος, παραβλέποντας με μια απίστευτη και πρωτοφανή λογική την κυριότερη όλων. Αυτή των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία! Το ζήτημα για την Κομισιόν λες και ήταν εάν θα επιλέξει μεταξύ φύλλων χαρτιού για τους εκτυπωτές των Βρυξελλών βάρους 60 γραμμαρίων και ενός άλλου είδους φύλλων χαρτιού βάρους 90 γραμμαρίων.

Έλεγξε λοιπόν μέσω των άσχετων για το θέμα τής υγείας «ειδικών» τις οικονομικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες και οι ειδικοί μέσα από μερικές χιλιάδες σελίδες που μας παρουσίασαν μάθαμε πως έκριναν ότι συμφέρει οικονομικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά η χρήση των τάδε λαμπτήρων, επειδή απαιτείται λιγότερη δαπάνη ενέργειας και αυτό με λαθεμένες εκτιμήσεις επειδή η κυριότερη παράμετρος που υπολογίσθηκε ήταν η στιγμή που ανάβουν και όχι το σύνολο τού ενεργειακού τους αποτυπώματος.

Δεν ελέγχθηκαν καθόλου ή ελέγχθηκαν μερικώς σημαντικά ζητήματα όπως εάν είναι δαπανηρότερη ενεργειακά η εξόρυξη των πρώτων υλών τους, δαπανηρότερη ενεργειακά η παραγωγή τους, δαπανηρότερη ενεργειακά η μεταφορά τους, δαπανηρότερη ενεργειακή η χρήση τους με τις πιθανές παρενέργειες όπως τη συνεχή θραύση τους από αμέλεια ή φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, δαπανηρότερη ενεργειακά η ανακύκλωσή τους και δαπανηρότερες ενεργειακά οι παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία και περιβάλλον.

Παιδική «αφέλεια»

Με μια απίστευτη, σχεδόν παιδική «αφέλεια» αναφέρεται στην ιστοσελίδα όπου εξηγεί τις αποφάσεις της η Κομισιόν, ότι οι λάμπες «οικονομίας» δεν είναι το μόνο προϊόν στο οποίο επιβάλλονται κανονισμοί εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά ότι υπάρχουν περισσότερα από 30 προϊόντα όπως τηλεοράσεις, ηλεκτρικά μοτέρ, θερμοσίφωνες κ.λπ.

Σχεδόν το σύνολο των μέτρων που προτείνονται είναι εξαιρετικά. Βεβαίως υπάρχουν κενά. Όπως για παράδειγμα… το πλυντήριο που λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται νερό, και χωρίς να απαιτείται η χρήση απορρυπαντικών, γεγονός που προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε θα αρκούσε μόνο η υποχρεωτική χρήση του, (κάτι που δεν έχει γίνει, ούτε θα συμβεί για ευνόητους λόγους), για να μειώσει δραστικότερα παντός άλλου μέτρου την κατανάλωση ενέργειας και τα αντίστοιχα θερμοκηπιακά αέρια. Περιέργως η Κομισιόν με μια ανεξήγητη και απολύτως λαθεμένη, αλλά και επικίνδυνη τακτική δεν βάζει αυτό το είδος πλυντηρίου στα 30 προϊόντα που θα βοηθήσουν να σωθεί το περιβάλλον.

________________________________________________

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Το αντιεπιστημονικό πόρισμα τής επιστημονικής επιτροπής που έβαψε πράσινους τοξικούς λαμπτήρες