Γράφει:
ο Χρήστος Μουσουλιώτης


πυρκαγιές ανακλήσεις

Είναι απίστευτη η άγνοια και σε μερικές περιπτώσεις το θράσος των υποστηρικτών των τοξικών από κάθε άποψη φώτων με τον κατ’ επίφαση χαρακτηρισμό «λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας» επειδή είναι ασύλληπτο το μέγεθος τής απόκρυψης των προβλημάτων που ενέχει η παραγωγή, διακίνηση, χρήση και ανακύκλωσή τους.

Από την άλλη μεριά δεν στερούνται προβλημάτων και τα νέα τεχνολογικά θαύματα οι λαμπτήρες LED.

Οι LED ξεπέρασαν στις πωλήσεις το 2015 τους «οικονομικούς» λαμπτήρες και εμφανίζονται ως η καλύτερη λύση στο πρόβλημα οικονομικού και ασφαλούς φωτισμού.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα γεγονότα, αυτός ο ισχυρισμός δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα, επειδή οι LED εκτός των προβλημάτων που δημιουργούν στην όραση και τους βιολογικούς κύκλους με το έντονο φάσμα στο μπλε, εκπέμπουν και ηλεκτρομαγνητική ρύπανση (ανύπαρκτη με τις λάμπες πυράκτωσης), ενώ τα υλικά από τα οποία προέρχονται και η παραγωγή τους ενέχουν μεγαλύτερη ρύπανση για το περιβάλλον από τις λάμπες πυράκτωσης. Όπως είναι αυτονόητο δεν έχω κάνει τη φοβερά χρονοβόρα συγκριτική έρευνα για να βρω ποιες είναι οι αναλογίες προβλημάτων σε «οικονομικές» και LED. O στόχος μου είναι απλούστερος. Να αποκαλύψω ορισμένα γεγονότα που σχετίζονται με τους μύθους οι οποίοι περιβάλλουν τα σύγχρονα φώτα μας.

Όπως για παράδειγμα τα LED τα οποία θεωρούνται ιδανικός φωτισμός χωρίς να είναι.

Με τη λήξη τής «ζωής» τους οι λάμπες LED θα έπρεπε να θεωρούνται τοξικό απόβλητα. Παρόλα αυτά δεν γίνεται ανακύκλωσή τους ως τοξικών αποβλήτων, ενώ δημιουργούν πολλαπλή περιβαλλοντική ρύπανση, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι παράγονται και με επικαλύμματα φωσφόρου που βασίζονται σε νανοσωματίδια, τα οποία είναι άγνωστο το μέγεθος τής ρύπανσης που δημιουργούν με την απόρριψή τους στις χωματερές.1

Επιπλέον αυτών οι κίνδυνοι για τις λάμπες «οικονομίας» και LED είναι πραγματικοί. Μεταξύ αυτών εμπεριέχουν τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς, ειδικά τα φτηνά είδη τα οποία προτιμούν οι καταναλωτές.

Ο πρώτος που το έμαθε αυτό τo 2008 ήταν ένας οδηγός φορτηγού ο Rick Jerkins, όταν πληροφορήθηκε με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο τα σχετικά με την ασφαλή χρήση των νέων λαμπτήρων φθορισμού, επονομαζόμενων και «οικονομικών».

Έχοντας πιστέψει τη διαφημιστική προπαγάνδα ότι τοποθετώντας «οικονομικούς» θα εξοικονομούσε χρήματα, εισήγαγε παντού στο σπίτι του το νέο θαυμαστό πράσινο είδος τής υδραργυρικής τεχνολογίας.

Η τοποθέτησή τους προκάλεσε πυρκαγιά που επέφερε ζημιές κόστους 165.000 δολαρίων!

Μια από τις λυχνίες ανεφλέγη και έκαψε σχεδόν εξ ολοκλήρου το σπίτι του, που βρίσκεται στην πολιτεία Μέριλαντ. Ο κ. Τζέκινς, η σύζυγός του και η εξάχρονη κόρη τους μόλις κατάφεραν να σώσουν τις ζωές τους.

Το κρίσιμο λάθος που προκάλεσε την πυρκαγιά ήταν η τοποθέτηση ενός συμπαγή λαμπτήρα φθορισμού (ΣΛΦ ή «οικονομικό») σε μειωτή φωτός (ροοστάτη – dimmer). Οι υδραργυρικές λυχνίες «μισούν» και δεν συνεργάζονται αρμονικά με τέτοιες συσκευές. Πάνω στη «διαμάχη» υδραργυρικής λάμπας και μειωτή, άναψε η «θερμοκρασία» και προκλήθηκε πυρκαγιά.2

Ένας άλλος παθών υπήρξε ο γνωστός για τις θέσεις του υπέρ των λαμπτήρων «οικονομίας», τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ο οποίος είδε το πολυτελέστατο γραφείο του, δίπλα στο Λευκό Οίκο, ένα ιστορικό μνημείο τής πολιτικής ζωής τής χώρας,3 να τυλίγεται στις φλόγες μετά την αλλαγή όλων των λαμπτήρων με «οικονομικούς».

Υπεθυμίζεται ότι ο κ. Τσένι υπήρξε ο βασικός προωθητής των λαμπτήρων «οικονομίας» στις ΗΠΑ, την εποχή που ήταν πρωτόγονοι,45 έχοντας ταυτόχρονα άγνοια τού θέματος από κάθε πλευρά του, όπως αναλύω στο θέμα όπου αναλύω τη σχέση λαμπτήρων «οικονομίας» και πολιτικής.6

____________________________________________________________________

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ:

Ηλεκτροπληξίες, πυρκαγιές, τοξικές αναθυμιάσεις και ρύπανση από λάμπες «οικονομίας» και LED

____________________________________________________________________

1 |Worldwide LED Phosphor Markets 2014» – http://www.researchandmarkets.com/research/5mknhh/worldwide_led

2 http://www.times-news.com/local/local_story_121093606.html

3 «Fire in a White House Office Building», by PATRICK J. LYONS – http://thelede.blogs.nytimes.com/2007/12/19/fire-in-office-building-next-to-white-house/?_r=0

4«Όταν η διεφθαρμένη πολιτική «αγαπά» τους λαμπτήρες «οικονομίας»» on page 57

5 Σ.τ.Σ.: Απόσπασμα από διάλογο σχετικά με τις λάμπες «οικονομίας» στο οποίο αναφέρεται ότι το αδαές προσωπικό τού κ. Τσένι άλλαξε όλες τις λάμπες πυράκτωσης με λάμπες «οικονομίας. Εξηγείται πώς μια τέτοια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Your response – “Test your CFL’s on a household circuit – I bet it would work” – is precisely the uninformed speculation that is dangerous when it comes to electrical matters (Sorry Charles, just my opinion.) If you had bothered to read my post you would know that the harmonic currents CFLs generate stack on the neutral, and since there is no over-current protection on the neutral, can lead to overloading of the neutral and a fire like the one that occurred in Vice President Dick Cheney’s suite of offices in the historic Eisenhower Executive Office Building next to the White House on December 19, 2007. The cause of the fire that started in an electrical closet on the building’s second floor was found to be the result of uninformed staff replacing all the incandescent bulbs in the complex with CFLs. – http://www.reduser.net/forum/archive/index.php/t-42051.html

6«Όταν η διεφθαρμένη πολιτική «αγαπά» τους λαμπτήρες «οικονομίας»» on page 57