Γράφει:

ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Επιστημονικές έρευνες, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν παραμύθι ο ισχυρισμός ότι θα μειωθεί η υδραργυρική ρύπανση όταν οι καταναλωτές εγκαταστήσουν σε ευρεία κλίμακα λάμπες «οικονομίας».

Screen Shot 2016-01-12 at 18.01.20

Κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν θριαμβευτικά σαν να τετραγώνισαν τον κύκλο, ότι με τη μείωση τής κατανάλωσης ηλεκτρισμού που πετυχαίνουν οι υδραργυρικοί λαμπτήρες θα μειωθεί η ζήτηση ενέργειας και έτσι τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρισμό, με καύση άνθρακα, θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια! Αυτό θα έχει επακόλουθο την έκλυση στην ατμόσφαιρα λιγότερων αερίων τού θερμοκηπίου και συνακόλουθα, λιγότερου υδραργύρου ο οποίος εκλύεται με την καύση ανθρακούχων ορυκτών.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το πρώτο γεγονός που έχουμε στα χέρια μας είναι ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη στην Ευρώπη για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, όπως παραδέχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.12

Μια ακόμα μελέτη επιστημόνων, τού πανεπιστημίου Yale,3 υποστηρίζει ότι στην περίπτωση που οι οικονομικοί υδραργυρικοί λαμπτήρες φωτισμού βρουν ευρεία αποδοχή, τότε θα συμβεί μια απίστευτη «τραμπάλα» υδραργυρικής ρύπανσης, με αποτέλεσμα σε ορισμένα κράτη να μειωθεί και σε άλλα να αυξηθεί η συσσώρευση τού νευροτοξικού μετάλλου!

Επειδή η Γη είναι ένα μικρό στρογγυλό σπιτάκι και η ρύπανση δεν γνωρίζει εναέρια ή θαλάσσια σύνορα, παραμένει άγνωστο ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα καθώς το «πράσινο» παιχνίδι με τους υδραργυρικούς λαμπτήρες, θα εξελίσσεται, όταν βεβαίως μπουν στη ζυγαριά όλα τα κρυφά και φανερά δεδομένα.

Η σχετική έρευνα, υποστηρίζει ότι ορισμένα κράτη θα βρεθούν με μικρότερη υδραργυρική ρύπανση, που διαχέεται μέσω τής καύσης ορυκτών καυσίμων, ενώ από άλλα κράτη θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα περισσότερος υδράργυρος, μετά τη στροφή στη χρήση των νέων λαμπτήρων (συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού -ή «οικονομικών»).

Η μελέτη4 εξέτασε τις συνθήκες σε 130 κράτη και 50 πολιτείες των ΗΠΑ για να προσδιορίσει ποιες θα είναι οι επιδράσεις των υδραργυρικών λαμπτήρων, στη συνολική εκπομπή υδραργύρου στην ατμόσφαιρα.

Βρέθηκε – για παράδειγμα – ότι η Εσθονία που βασίζεται κατά πολύ στην καύση άνθρακα για να παράγει ενέργεια, θα είναι το κράτος που θα ωφεληθεί περισσότερο με ενδεχόμενη μείωση τής υδραργυρικής ρύπανσης.

Ένα άλλο κράτος που θα ωφεληθεί θα είναι η Κίνα (ο μέγιστος υδραργυρικός ρυπαντής τής Γης) και ακολουθούν Ρουμανία, Βουλγαρία, και Ελλάδα. Στην ίδια λίστα βρίσκονται ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Βόρεια Ντακότα, το Νέο Μεξικό, και η Δυτική Βιρτζίνια.

Από την άλλη μεριά, τεράστιες περιοχές τού πλανήτη, όπως το μεγαλύτερο μέρος τής Νότιας Αμερικής, η Μέση Ανατολή, και μεγάλες περιοχές τής Ευρώπης, μαζί με την Αλάσκα, την Καλιφόρνια, Όρεγκον, Αϊντάχο και αλλού, θα βρεθούν στην πραγματικότητα μπροστά σε μεγάλη έκπληξη. Θα δουν την υδραργυρική ρύπανση να αυξάνεται, όταν θα στραφούν στη χρήση των υδραργυρικών λαμπτήρων.(!)

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική μελέτη, δυσμενή αποτελέσματα θα επέλθουν λόγω μιας σειράς πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι συνιστώσες τής εξάρτησης παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ειδικά τού άνθρακα και το επίπεδο των προγραμμάτων ανακύκλωσης των οικονομικών λαμπτήρων.

1 http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2009-2255+0+DOC+XML+V0//EL&language=EL

——————-

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF:

Η δήθεν «άχρηστη» θερμότητα των λαμπτήρων πυράκτωσης και ο μύθος για τη μείωση τής υδραργυρικής ρύπανσης

——————-

2 http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2009-2255&language=EL

3 http://opa.yale.edu/news/article.aspx?id=6072

4  http://opa.yale.edu/news/article.aspx?id=6072