Ετικέτες

, , , ,

Γράφει:

ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Από τότε που οι γιατροί χορηγούσαν υδράργυρο ως θεραπεία τής σύφιλης και ο Παράκελσος τον θεωρούσε ως ουσία τής ψυχής, έχουν περάσει μερικοί μαύροι και τοξικοί αιώνες.

Ευτυχώς η γνώση που συσσωρεύθηκε έγινε τεράστια και ο υδράργυρος τοποθετήθηκε στη θέση που του αξίζει. Τού τοξικότερου μετάλλου μετά το πλουτώνιο!

screen-shot-2017-02-21-at-2-14-42-%ce%bc%ce%bc

Ο υδράργυρος αποτελεί παγκόσμια μάστιγα. Σε αντίθεση με το πλουτώνιο, το μέταλλο – δολοφόνο, που διακινείται με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, ο υδράργυρος βρίσκεται παντού ρυπαίνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό. Με τις νευροτοξικές του ιδιότητες μπορεί πανεύκολα να αποσαθρώνει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και όπλο τού ανθρώπου για να επιβιώσει, τη νοημοσύνη του.

Σύμφωνα με έρευνα1 317.000 έως 637.000 παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ έχουν εκτεθεί εντός τής μήτρας σε επίπεδα υδραργύρου που βρίσκονται πάνω από το θεσπισμένα όριο ασφαλείας από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο παιδιά ή γυναίκες που εκτίθενται κατά τη διάρκεια τής εγκυμοσύνης σε υψηλή υδραργυρική μόλυνση εμφανίζουν καθυστερημένη ομιλία και βάδιση, ενώ έχουν μειωμένες αποδόσεις σε ποικίλα τεστ. Η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι η μειωμένη νοημοσύνη των παιδιών που εκτίθενται σε υδράργυρο στις ΗΠΑ κοστίζει ετησίως στη χώρα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια!….

Επιπλέον αυτών ο άκρως τοξικός υδράργυρος που βρίσκεται στα εμβόλια, ενοχοποιείται για την την αύξηση τού ποσοστού αυτισμού σε παιδιά. Στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία τού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ένα παιδί σε κάθε 68 (περίπου) πάσχει από αυτισμό.2 Η διαμάχη για το ζήτημα είναι έντονη με κάθε πλευρά να παρουσιάζει ισχυρά επιχειρήματα34 αφήνοντας τους γονείς να κολυμπούν κάθιδροι στον εφιάλτη τής ανασφάλειας.

Σε πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι η έκθεση σε υδράργυρο προκαλεί μείωση διανοητικών και ψυχικών ικανοτήτων σε σύγκριση με άλλα άτομα που δεν έχουν εκτεθεί και λειτουργούν ως δείγμα ελέγχου.

Για παράδειγμα επιστήμονες5 ανέλυσαν με ειδικό σύστημα λογισμικού τη συμπεριφορά 88 εργαζομένων σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου σε σχέση με 97 εργαζόμενους, που δεν είχαν εκτεθεί σε υδραργυρική μόλυνση. Τα επίπεδα τής ρύπανσης αν και ήταν πολύ χαμηλά (0,033 χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο) επέδρασαν στη διάθεση των εργαζομένων και σε μια σειρά άλλες διανοητικές αποδόσεις και κινητικές δραστηριότητες.

Άλλη έρευνα σε άτομα που ήταν καταναλωτές ψαριών με σχετική υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα.6 Μια σειρά από άλλες έρευνες δίνουν περίπου τα ίδια αποτελέσματα.7

Η συγκλονιστικότερη έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Κάλγκαρι τού Καναδά. Απέδειξε ότι ο υδράργυρος προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες βλάβες από όσες γνώριζαν οι επιστήμονες έως σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ερευνητές που διεξήγαν τα σχετικά πειράματα, με μια σαφή ένδειξη ανησυχίας για τα ευρήματα τής εργασίας τους τα μετέτρεψαν σε βίντεο για να γίνει προσβάσιμο και κατανοητό από τους μη ειδικούς το εύρος τοξικότητας τού υδραργύρου.8

Αποδείχθηκε ότι ελάχιστα μόρια υδραργύρου έχουν την απίστευτη δυνατότητα, όχι μόνο να σταματούν την ανάπτυξη των νευρώνων, αλλά και να τους συστέλλουν. Σε αντίθεση με τον υδράργυρο, άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος κάδμιο, αλουμίνιο κ.λπ., παρατηρήθηκε ότι δεν έχουν παρόμοια καταστροφική δυνατότητα. Στην ουσία αυτό που προκαλεί ο υδράργυρος είναι ένα είδος «πυρκαγιάς» πάνω στους νευρώνες τού εγκεφάλου.

___________________________________

από κατεβάζετε σε μορφή PDF το σύνολο τού άρθρου:

%cf%85%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%81%ce%b3%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b7-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%bf%ce%be%ce%af%ce%bd%ce%b7-%cf%84

___________________________________

1 Public Health and Economic Consequences of Methyl Mercury Toxicity to the Developing Brain – Leonardo Trasande, Philip J. Landrigan, and Clyde Schechter.

4 Toxin Exposures & Development – https://www.autism.com/pro_research_metalexposure

5 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8472661

6 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12900074?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=3&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

8 Calgaryhttp://commons.ucalgary.ca/showcase/curtains.php?src=http://apollo.ucalgary.ca/mercury/movies/Lor2_QTS_300kb_QD.mov&screenwidth=320&screenheight=256) ;h se grapt;h per;ilhch sto NeuroReport Volume 12, number 4, 733-737