Γράφει:
ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν οι λάμπες «οικονομίας» θα μετατραπούν στον απόλυτο περιβαλλοντικό εφιάλτη εξαιτίας των μίνι πυρηνικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο εσωτερικό τους με αυξανόμενο ρυθμό. Δηλαδή όσο περισσότερο ανάβουν τόσες περισσότερες πυρηνικές αντιδράσεις συμβαίνουν ή θα συμβεί το απίστευτο, θα βοηθήσουν να βρεθεί το «ιερό δισκοπότηρο» τής φυσικής, δηλαδή η διαδικασία τής ψυχρής σύντηξης.

Η πρόβλεψή μου, μετά από πολυετή έρευνα πάνω στο ζήτημα τεχνητός φωτισμός, είναι ότι οι λάμπες «εξοικονόμησης» θα γίνουν αφορμή να αποκαλυφθεί το καλά κρυμμένο μυστικό τής εκροής ραδιενέργειας, όχι μόνο με τη σημερινή μορφή τους, των συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (Σ.Λ.Φ.) ή λαμπτήρων «οικονομίας», αλλά και από τη χαμένη στο βάθος τής ιστορίας καθιέρωσής τους, το 1936, όταν η General Electric μαζί με την Westinghouse παρουσίασαν το τοξικά φωτεινά και σωληνωτά δημιουργήματά τους σε εκθέσεις τής Νέας Υόρκης και τού Σαν Φρανσίσκο.

Αρχικά, οι Αμερικανοί τοποθέτησαν ενθουσιασμένοι τα φώτα φθορισμού κυρίως σε χώρους αποθήκευσης, για να τις δούμε στις αρχές τού 1950 να κατακλύζουν τους περισσότερους χώρους εργασίας και ακολούθως να αρχίσουν να «λάμπουν» με το τοξικό φως τους και στα νοσοκομεία.

Λίγες δεκαετίες αργότερα, το 1974, το επιστημονικό προσωπικό τής Sylvania κατάφερε να εφεύρει το μυστικό δημιουργίας μικρών λαμπτήρων φθορισμού ονομάζοντάς του «συμπυκνωμένους». Κατάφεραν έτσι να δημιουργήσουν ένα είδος λάμπας παρόμοιο με τον λαμπτήρα πυράκτωσης, αλλά με αμέτρητα προβλήματα λειτουργίας και χρήσης.1

Ακολούθησε η ολλανδική εταιρεία Phillips, η οποία παρουσίασε στην Ευρώπη τη επονομαζόμενη «PL», μια μικρή σε μέγεθος λάμπα φθορισμού που αργότερα ονομάστηκε συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού (compact fluorescent lamp ή cfl).2

Η Osram ακολούθησε σύντομα την Philips στην παραγωγή «συμπυκνωμένων» λαμπτήρων «οικονομίας», αλλά αυτοί, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, είχαν, εκτός από μια σειρά μειονεκτήματα κι ένα τεράστιο. Εξέπεμπαν ραδιενέργεια!

Και οι αρχικοί σωληνωτοί λαμπτήρες φθορισμού εξέπεμπαν (και εκπέμπουν;) ραδιενέργεια!

Για να μάθουμε τα πολύ καλά κρυμμένα μυστικά αυτών των τοξικών φώτων είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανατρέξουμε στην ιστορία του. Ο πρώτος ερευνητής που ανακάλυψε ότι οι σωληνωτοί λαμπτήρες φθορισμού εκπέμπουν ραδιενέργεια ήταν ο Αμερικανός Τζον Οτ, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη μελέτη των επιδράσεων τού φωτός σε φυτά, ζώα και ανθρώπους.

Η αφορμή για να διαπιστώσει ο Τζον Οτ ότι οι σωληνωτοί λαμπτήρες φθορισμού εκπέμπουν ραδιενέργεια ήταν ένα κινηματογραφικό φιλμ με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.3Το σενάριο ανέφερε ότι η διάσημη ηθοποιός και εξαιρετική τραγουδίστρια όταν τραγουδούσε, θα έπρεπε τα φυτά να δείχνουν ότι ανοιγόκλειναν κλείνουν τα φύλλα τους.

Η τεχνολογία τής εποχής δεν επέτρεπε ψηφιακή επεξεργασία. Επιλέχθηκε ο Τζον Οτ, διάσημος στις ΗΠΑ για τις έρευνές του που έκανε με φυτά και ζώα, σε σχέση με την ποιότητα φωτισμού και με την τεχνική καρέ – καρέ που ανέπτυξε, για να τραβήξει μια σειρά φωτογραφιών, οι οποίες στην πορεία θα ενώνονταν δίνοντας την εντύπωση πως τα φύλλα των φυτών ανοιγόκλειναν, κάτι βεβαίως που συνέβαινε, αλλά με πολύ βραδύτερο ρυθμό.

Θέλοντας να διαπιστώσει ο Οτ εάν ορισμένα φυτά, που λατρεύουν το ηλιακό φως όπως τριαντάφυλλα και γεράνια, θα άνθιζαν με τεχνητό φως από σωληνωτούς λαμπτήρες φθορισμού, ξεκίνησε ένα πείραμα το οποίο εξελίχθηκε απροσδόκητα και δυσάρεστα.

Τα φυτά που ήταν στο κέντρο των σωληνωτών λαμπτήρων φθορισμού αναπτύχθηκαν καλά, αλλά εκείνα που ήταν κοντά στο μεταλλικό άκρο έδειχναν υπανάπτυκτα. Γνωρίζοντας ότι η αρχή λειτουργίας των λαμπτήρων φθορισμού είναι ίδια με αυτή των καθοδικών σωλήνων που βρίσκονται στις τηλεοράσεις και στις συσκευές ακτίνων Χ ξεκίνησε μια νέα σειρά πειραμάτων με σπόρους φασολιών για να διαπιστώσει εάν οι λαμπτήρες φθορισμού εξέπεμπαν έστω και ελάχιστη ραδιενέργεια.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά και ταυτόχρονα ανησυχητικά. Τα φυτά που βρίσκονταν κοντά στα δυο άκρα των σωλήνων φθορισμού έδειχνα αφύσικη ανάπτυξη, με μερικά να αναπτύσσουν τις ρίζες τους προς τα πάνω. Εκείνα που βρίσκονταν στο κέντρο των λαμπτήρων φθορισμού, μακριά από τα μεταλλικά άκρα, εμφάνιζαν κανονική εξέλιξη ριζών προς τα κάτω. Όταν κάλυψε με μόλυβδο τα μεταλλικά άκρα των σωλήνων φθορισμού τα φυτά έδειξαν κανονική εξέλιξη, ένα αλάνθαστο δείγμα ότι η ακτινοβολία ήταν αυτή που τα έκανε να αναπτύσσονται αφύσικα. Αμέσως μετά τα πειράματα έστειλε σε εξειδικευμένο εργαστήριο τους λαμπτήρες φθορισμού για να ελεγχθούν εάν εξέπεμπαν ραδιενέργεια. Η αναφορά που έλαβε δήλωνε ότι η μέτρηση από 1 έως 12.400 μεγκαχέρτζ δεν έδειχνε ότι υπήρχε εκπομπή ραδιενεργού ακτινοβολίας. Στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα δηλαδή, που έλεγχαν οι αμερικανικές κρατικές και άλλες υπηρεσίες την πιθανή διαφυγή ραδιενέργειας από τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων και άλλες οικιακές συσκευές.

Ο Οτ δεν πείστηκε επειδή η πραγματικότητα των ερευνών του έδειχνε εντελώς διαφορετικά γεγονότα από τις μετρήσεις των κρατικών υπηρεσιών. Εκτίμησε ότι οι σπόροι και τα φυτά είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητα στα κατώτατα όρια εκροής ραδιενέργειας, από εκείνα τα όρια που θεωρούνται ασφαλή.

Γι’ αυτό έκανε την πρόταση «…να χρησιμοποιηθεί η ανάπτυξη σπόρων για να καθορισθούν πραγματικά ασφαλή όρια προστασίας από τη ραδιενέργεια»… Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να συμβεί εκείνη την εποχή όπου το πανίσχυρο πυρηνικό λόμπι πουλούσε ραδιενεργά προϊόντα ακόμα και για ενίσχυση τής σεξουαλικότητας, ενώ ακόμα και σήμερα εισάγεται ουράνιο στα πρόσθετα δόντια πορσελάνης για να έχουν ωραία (ραδιενεργό) λάμψη…

Η ερμηνεία τής εκροής ραδιενέργειας από φώτα φθορισμού προφανώς βασίζεται στην αρχή λειτουργίας των καθοδικών σωλήνων. Για παράδειγμα για να παραχθούν ακτίνες Χ απαιτείται πολύ υψηλό ηλεκτρικό δυναμικό.

Η εικόνα στις οθόνες CRT σχηματίζεται με τον εξής τρόπο: μια δέσμη ηλεκτρονίων, η λεγόμενη ακτίνα καθόδου, εστιάζεται και κατευθύνεται από ηλεκτρομαγνήτες σε μια μεγάλη γυάλινη επιφάνεια επιστρωμένη με φώσφορο, την οθόνη, εκεί όπου βρίσκεται η άνοδος. Τα ηλεκτρόνια επιταχύνονται και πέφτουν πάνω στα μόρια του φωσφόρου με πολύ μεγάλη ταχύτητα, αναγκάζοντάς τα έτσι να εκπέμψουν φως. Αυτό συμβαίνει πάρα πολλές φορές το δευτερόλεπτο με την ακτίνα να σαρώνει όλη την επιφάνεια της οθόνης. Σχεδόν η ίδια διαδικασία συμβαίνει με τις σωληνωτές λάμπες φθορισμού και παρόμοια με τις νεότερες «οικονομικές».

Αυτό το σύστημα τού καθοδικού σωλήνα των παλαιών τηλεοράσεων είναι γνωστό ότι παρήγαγε ακτίνες Χ και ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές υπήρχε επίστρωση φωσφόρου (όπως επίστρωση φωσφόρου υπάρχει στις σωληνωτές λάμπες φθορισμού και στις «οικονομικές), όπου τα ηλεκτρόνια προσέπιπταν πάνω στη επίστρωση με εξαιρετικά μεγάλη ισχύ δημιουργώντας φωταύγεια, μια κατάσταση που προσομοιάζει με τη λειτουργία όλων των λαμπτήρων φθορισμού, οι οποίοι έχουν εσωτερική επίστρωση με φώσφορο. Τα ηλεκτρόνια διεγείρουν πρώτα τον υδράργυρο τού οποίου τα μόρια διεγείρουν στη συνέχεια το εσωτερικό επίστρωμα φωσφόρου τής λάμπας.

Είναι γνωστό ότι μια πολύ ισχυρή δέσμη ηλεκτρονίων μπορεί εάν προσπέσει πάνω σε μέταλλο π.χ. έναν μεταλλικό αγωγό από βολφράμιο, θα τον λιώσει εξαιτίας τής ισχυρότατης δέσμης ηλεκτρονίων που δέχεται, παράγοντας ταυτόχρονα ακτίνες Χ.

Η περιώνυμη Υπηρεσία Τροφών και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ( FDA), ομολόγησε δειλά ότι οι τηλεοράσεις μπορεί να εκπέμπουν ακτίνες Χ!4Άλλωστε γι ΄αυτό το λόγο το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε το 1970 τη σχετική πρόταση νόμου τής FDA, με την οποία έμπαιναν σαφή όρια ασφαλείας για τις ακτίνες Χ των τηλεοράσεων.5

Βεβαίως, εδώ αναδύεται αυθόρμητα το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν, η FDA, αυτός ο εξοπλισμένος με πληθώρα επιστημόνων οργανισμός, και κατά κοινή ομολογία θεωρούμενος ως ο καλύτερος που υπάρχει σήμερα στη Γη, δεν αναγνώρισε εγκαίρως το πρόβλημα τής εκροής ακτίνων Χ από τις τηλεοράσεις με καθοδικό σωλήνα περιμένοντας να περάσουν περισσότερα από 30 χρόνια για να έρθει το σωτήριο έτος 1970 και να θέσει κάποια όρια ασφαλείας, όταν οι πρώτες τηλεοράσεις με καθοδικό σωλήνα κυκλοφόρησαν στην αγορά το 1938;6

Η απάντηση σχετίζεται και εδώ με τις έρευνες τού Τζον Οτ, ο οποίος βρήκε ότι οι τηλεοράσεις εκπέμπουν ραδιενεργή ακτινοβολία. Στο βιβλίο του7αναφέρει τον τυχαίο τρόπο, με τον οποίο ανακάλυψε ότι οι λάμπες φθορισμού εκπέμπουν ραδιενέργεια, κάτι που πέρασε απαρατήρητο από την FDA…

1History of the Light Bulb – http://energy.gov/articles/history-light-bulb

2Compact fluorescent lamps: a radioactive surprise – Nuclear Monitor Issue: #329 – https://www.wiseinternational.org/nuclear-monitor/329/compact-fluorescent-lamps-radioactive-surprise

3Το φιλμ ήταν παραγωγή τής Paramaunt Pictures με τίτλο “On A Clear Day You Can See Forever”.Σκηνοθεσία Vincente Minnell. 1970.

4Do TV Sets Give Off X-Rays?

X-rays may be produced when electrons, accelerated by high voltage, strike an obstacle while traveling in a vacuum, as in a TV containing a cathode ray tube (CRT). Since many of the components in television sets operate at thousands of volts, there is the potential for x-ray generation. These components may produce x-rays capable of escaping from the television receiver or CRT. This unintentional emission of x-radiation can pose a potential hazard and must be controlled. – http://www.fda.gov/Radiation-EmittingProducts/ResourcesforYouRadiationEmittingProducts/ucm252764.htm#2

5PART 1020 — PERFORMANCE STANDARDS FOR IONIZING RADIATION EMITTING PRODUCTS – https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfCFR/CFRSearch.cfm?fr=1020.10

7Health and Light by John N. Ott. – Pocket Books , 1973.


ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF:

Μίνι πυρηνικές αντιδράσεις σε κάθε λάμπα «οικονομίας» και όχι μόνο…