Ετικέτες

, , , ,

Γράφει:

ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Στις αρχές τού 20ού αιώνα ο στόχος των παραγωγών λαμπτήρων πυράκτωσης ήταν η αύξηση στη διάρκεια ζωής τους. Οι πρώτες λάμπες τού Έντισον είχαν διάρκεια ζωής 1.500 ώρες και στις αρχές τού 20ού αιώνα η χρήση τους είχε αυξηθεί στις 2.500 ώρες.

Screenshot 2019-03-14 at 14.55.06

Αλλά οι επικεφαλής των εταιρειών παραγωγής που πωλούσαν λαμπτήρες ήθελαν περισσότερα κέρδη. Η μόνη λύση ήταν η μείωση διάρκειας ζωής τους για να αναγκάζονται οι καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερους. Αυτή τη φαεινή ιδέα (ανάλογη με τη σημερινή των «πράσινων» λαμπτήρων) σκέφτηκαν και υλοποίησαν κάποιοι «κύριοι», θιασώτες τού ασύδοτου καπιταλισμού ιδρύοντας την 1η Ιανουαρίου 2015 το «Καρτέλ Φοίβος».1

Δείχνει απίστευτο ένα τόσο καθημερινό και ταπεινό προϊόν, όπως η λάμπα πυράκτωσης, να συνδέεται με μια πρωτοφανή οικονομική και ιστορική αθλιότητα. Την κρυφή δράση ενός καρτέλ, δηλαδή κερδοσκοπικών εταιρειών που δρουν παρασκηνιακά, ρυθμίζοντας τις τάσεις τής παγκόσμιας οικονομίας και καθορίζοντας βίαια αλλά αόρατα την ευημερία και την ποιότητα ζωής των πολιτών τού πλανήτη.

Τα καρτέλ συνιστούν τη δράση τού απολύτως ωμού, ανελέητου και παράφρονα καπιταλισμού τού παρασκηνίου. Την εκτός νόμου δραστηριότητα αφρόνων κερδοσκόπων, που έχουν σκοπό τους την κυριαρχία στην αγορά, την οικονομική ή φυσική εξόντωση των αντιπάλων τους, την πλήρη επικράτηση των προϊόντων τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις δολοφονίες ή και βίαιη αλλαγή κυβερνήσεων όταν αντιτίθενται στις επιδιώξεις τους.

Είναι γεγονός ότι τα πρώτα καρτέλ που ιδρύθηκαν ήταν τύποις νόμιμα. Αυτό συνέβη στην Αγγλία τού 13ου αιώνα και το χαρακτηριστικό ήταν ότι συνεργάστηκαν για την ίδρυσή τους μερικοί διεφθαρμένοι δικαστές μαζί με δικηγόρους.2

Στην εξαιρετική έρευνα τού Joseph Harrington, «Πώς λειτουργούν τα καρτέλ», η οποία αφορά υποθέσεις που ήρθαν στην επιφάνεια στην Ε.Ε. μόνο μεταξύ των ετών 2000 έως 2004 περιγράφεται η δράση των πλέον απίθανων ειδών που οι παραγωγοί τους τα χειραγώγησαν μέσω καρτέλ.

Για παράδειγμα μέσα σε 4 χρόνια έδρασαν τα καρτέλ των σωλήνων θέρμανσης, τού αντιγραφικού χαρτιού, τού κιτρικού οξέως (πασίγνωστο συντηρητικό τροφίμων), των εκρηκτικών εμπορικής χρήσης, των σωλήνων χαλκού, των ηλεκτρικών και μηχανικών προϊόντων άνθρακα, των σπάνιας τέχνης ειδών που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς(!), τής σόδας, των βιταμινών κ.λπ. κ.λπ.3

Η παράνομη δράση και δημιουργία τού καρτέλ Φοίβος αποτελεί ιστορική πρωτοπορία στο χώρο τού εκτός νόμου καπιταλισμού, επειδή ήταν το πρώτο που η δράση του είχε πλήρη επιτυχία ανοίγοντας το δρόμο και διδάσκοντας τα αμέτρητα άλλα καρτέλ που θα ιδρύονταν. Σκοπό είχε τον έλεγχο τής παραγωγής, τον έλεγχο τής αγοράς, την εκμηδένιση των ανταγωνιστών και την καθήλωση τής διάρκειας ζωής των λαμπτήρων πυράκτωσης στις 1.000 ώρες, δηλαδή μια τακτική που με το καρτέλ Φοίβος πρωτοεμφανίστηκε στην ιστορία και αποδίδεται με την έκφραση«προγραμματισμένη βραχυβιότητα».

Δείχνει τεχνικά απίστευτο το γεγονός ότι μετά τον λαμπτήρα τού Έντισον οι παραγωγοί είχαν κατορθώσει στις αρχές τού 20ού αιώνα να ανεβάσουν τη διάρκεια ζωής λαμπτήρων στις 2.500 ώρες με δεδομένη την τότε σχεδόν πρωτόγονη γνώση τής φυσικής σε συνδυασμό με την ατελή τεχνολογία.

Γι΄ αυτό το λόγο σήμερα, (μετά έναν αιώνα δηλαδή), είναι προκλητικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό το γεγονός ότι έχει παραμείνει καθηλωμένη η διάρκεια ζωής τού λαμπτήρα πυράκτωσης στις 1.000 ώρες, ενώ ταυτόχρονα καταπνίγεται κάθε άλλη προσπάθεια δημιουργίας λαμπτήρα πυράκτωσης με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, όπως ακριβώς έγινε το 2007 με τον λαμπτήρα πυράκτωσης που σχεδίασε η πολυεθνική General Electric!

Ο λαμπτήρας πυράκτωσης τής GE, όπως θριαμβικά ανακοίνωνε η ίδια η πολυεθνική θα είχε διάρκεια ζωής 4.000 ώρες και επιπλέον θα ήταν κατά πολύ αποδοτικότερος στην ένταση και ποιότητα φωτισμού από τους λαμπτήρες «οικονομίας»! Φυσικά οι σχεδιασμοί θάφτηκαν, (μπορούμε να υποθέσουμε τις αιτίες…) και η GE πρόσφερε στους καταναλωτές μπόλικο σανό ως δικαιολογίες για τον αιφνίδιο θάνατο αυτού τού έξοχου λαμπτήρα.

Ωστόσο, πριν από το σκάνδαλο ταφής αυτού τού απολύτως οικολογικού λαμπτήρα πυράκτωσης, πρώτο στην αξιολόγηση έρχεται εκείνο το γεγονός που έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Καρτέλ Φοίβος» ή «Καρτέλ τού Λαμπτήρα».

Η ιστορία έχει δείξει ότι τα καρτέλ οργανώνονται, δημιουργούνται και διαλύονται συνεχώς με τους καταναλωτές να πληροφορούνται πολύ λίγα από αυτό τον σκοτεινό και βρομερό οικονομικό χορό τους, που είναι στην ουσία ένα είδος καπιταλιστικής μαφίας, που συνωμοτεί σε βάρος τής δημόσιας ευημερίας.

Από το 2025, όταν ιδρύθηκε το καρτέλ Φοίβος από λιμασμένα για περισσότερο χρήμα ανθρωπάκια, έχουν ιδρυθεί αμέτρητα άλλα καρτέλ. Ελάχιστα έχουν αποκαλυφτεί, και γι΄ αυτό οι ερευνητές του πεδίου των καρτέλ υποστηρίζουν ότι γνωρίζουμε μόνο την κορυφή τού παγόβουνου!

———————————————————————-

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

Τα καρτέλ που έσβησαν τον λαμπτήρα πυράκτωσης

———————————————————————-

2The Cartel – Lawyers and Their Nine Magic Tricks”, by Evan Whitton. Hewrwick Pty Ltd, 1998,(on page 26).

3How Do Cartels Operate? by Joseph E. Harrington, Jr. – Department of Economics Johns Hopkins University. now Publishers Inc. 2006.