Σχετικά με τον Χρήστο Μουσουλιώτη

Τα κατωτέρω είναι για εκείνους που έχουν την άποψη πώς λίγες και επιλεκτικές πληροφορίες “ζωγραφίζουν”, ή αποκαλύπτουν ποιότητα χαρακτήρα, δράση και θετικές ή καταστροφικές ενέργειες τού καθενός.

Τα βιώματα στο κοινωνικο-πολιτικό γίγνεσθαι αρχίζουν από την παιδική μου ηλικία όταν ο φανατικός κομουνιστής και απόλυτα ιδεολόγος πατέρας μου, (αρνήθηκε να πάρει σύνταξη αντιστασιακού παρά την απόλυτη φτώχια μας), με έβαζε να διαβάζω από τα 13 χρόνια μου μαρξιστικά βιβλία, που τα προμήθευε ο σύντροφός του αντάρτης στα βουνά Γιάννης Γιαννίκος, (και έμενε κατάπληκτος με τη μανία μου να τα διαβάζω. Αργότερα αγόρασε την “Πράβντα”), ενώ η βαθιά θρησκευόμενη μητέρα μου με έσπρωχνε στο δρόμο τής θρησκείας…

Τη μαρξιστική διαπαιδαγώγησή μου ανέλαβε στη συνέχεια, από τα 17 μου ο Περικλής Ροδάκης, ο οποίος είχε δραπετεύσει από τη φυλακή των Βούρλων και με έμαθε ότι με ένα κουταλάκι μπορείς να σκάψεις το πιο βαθύ πηγάδι. Στο τυπογραφείο του έγραψα με τα χέρια μου δεκάδες δεκάδων μαρξιστικά κυρίως βιβλία εργαζόμενος την ημέρα ως λινοτύπης, ενώ παρακολουθούσα το βράδυ νυχτερινό γυμνάσιο.

Ακολούθως αναδύθηκε μια καλλιτεχνική φλέβα μου που με έσπρωξε να ακολουθήσω σπουδές ηθοποιίας και σκηνοθεσίας.

Η χούντα σημάδεψε σημαντικά την περίοδο από τα 20 έως τα 25 χρόνια μου και η στρατιωτική υπηρεσία, που με βρήκε να υπηρετώ την πατρίδα από τα 23, (μόλις είχα αποφοιτήσει από τις σπουδές μου), με βοήθησε με τα καθημερινά και αμέτρητα καψώνια στα όρια τού θανάτου, να καταλάβω μαζί με πολλά άλλα, τον ουρανομήκη καταστροφικό παραλογισμό και τη φριχτή γελοιότητα τής δικτατορίας.

Η οργή μου για τους χουνταίους μετατράπηκε σε πολύπλευρη πολιτική δράση. Έτσι νόμιζα τότε, όταν, μεταξύ άλλων, ίδρυσα εκδοτικό οίκο εκδίδοντας αναρχοαριστερά βιβλία, όπως “Το κόκκινο βιβλιαράκι των μαθητών”. “Η φάρμα των ζώων”, “Κρατήστε σφιχτά τον μικροαστισμό σας” τού Όργουελ. “Ο ρόλος του Λένιν στο ρώσικο πείραμα και το γερμανικό φιάσκο” τού Όττο Ρύλε, κ.α.

Ξαφνικά, ήρθε μια φυματίωση στα 27-28, που με ταλαιπώρησε φοβερά έξι μήνες. Θεραπεύτηκα – χωρίς να το περιμένω και χωρίς να το πιστεύω -, ως δια “μαγείας” με τη χρήση συσσωρευτή οργόνης τού Βίλχελμ Ράιχ, δείχνοντας στο κομουνιστικό και ταυτόχρονα αναρχικό μυαλό μου (έτσι με είχαν χαρακτηρίσει οι γελοίοι τής χούντας, “επικίνδυνος αναρχο-κομουνιστής – χρήζει παρακολουθήσεως” στο επίσημο στρατιωτικό έγγραφο τού Α2), ότι ο μαρξισμός, και ο καπιταλισμός δυσκολεύονται φοβερά να εξηγήσουν τη φύση τού κόσμου μας.

Η αναγκαστική και έντονη μελέτη (μετά τη θεραπεία μου) των ανακαλύψεων τού Ράιχ, την ίδια εποχή που ήμουν εκδότης αριστερίστικων βιβλίων, που έκαναν σημαντικά τιράζ, άρχισε σταδιακά να ρίχνει κάποιο φως στα κατάμαυρα σκοτάδια μου, μαζί με την απόλυτη και δυσάρεστη αποτυχία μιας νέας και απολύτως πρωτοποριακής επιχείρησης για την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη εκτύπωση και έκδοση βιβλίων, καθώς διαπίστωσα με τρομερή θλίψη, ότι μερικοί “ιδεολόγοι αναρχικοί σύντροφοι” έκλεβαν διάφορα ποσά από το κοινό ταμείο…

Αυτό το γεγονός γκρέμισε οριστικά τις αριστερίστικες και κομουνιστικές αυταπάτες μου. Κατανόησα με τρομερό πόνο ψυχής ότι δεν έχει καμία σημασία οποιοδήποτε κοινωνικοπολιτικό “καπέλο” φορά ο καθένας μας, είτε είναι μαυροκόκκινο, κόκκινο, πράσινο, μπλε, ή μαύρο. Χριστιανικό, μουσουλμανικό ή μυστικιστικό, επιστημονικό ή οτιδήποτε άλλο. Αντιλήφθηκα ότι η μοναδική και αναλλοίωτη αξία και κατάρα ταυτόχρονα, που κουβαλάμε σε όλη τη ζωή μας είναι η δομή τού χαρακτήρα μας. Αυτή είναι που καθορίζει και προδιαγράφει τη ροπή μας προς συγκεκριμένα ιδεολογήματα, προς την ερωτική και κοινωνικοπολιτική δράση μας, προς τη δημιουργία ή την καταστροφή. Πάνω σε αυτή τη δομή φοράμε ποικίλα “καπέλα” αυταπατώμενοι…

Κι έτσι ο μόνος δρόμος λύτρωσης ήταν η μετάβαση στις ΗΠΑ περίπου στην ηλικία των 30.

Στη Νέα Υόρκη θα εργαστώ στην ημερήσια εφημερίδα τής ομογένειας, τον “Εθνικό Κήρυκα” για κάπου δέκα χρόνια ως υπεύθυνος εσωτερικών σελίδων και διευθυντής σύνταξης στο ένθετο τού Σαββατοκύριακου, το “ΣΗΜΕΡΑ”.

Θα επιστρέψω στην Αθήνα όπου θα εργαστώ για περίπου δέκα χρόνια στο ξεχωριστά πολυπρόσωπο γραφείο Αθηνών τού “Εθνικού Κήρυκα” ως διευθυντής, και στη συνέχεια, με τη μετάβασή μου για οικογενειακούς λόγους στη Θεσσαλονίκη, θα εργαστώ για περίπου τρία χρόνια ως ανταποκριτής τής ίδιας εφημερίδας.

Ακολουθεί η συγγραφή τού βιβλίου “Λάμπες ‘Οικονομίας’: η Δολοφονία τής Υγείας”, μια τεράστια και υπερ-επαρκώς τκεμηριωμένη έρευνα 800 σελίδων με πάνω από 1.200 παραπομπές και η διατήρηση τριών μπλογκ στα οποία απασχολούμαι με τρία διαφορετικά θέματα.

Στο ένα από αυτά γράφω θέματα σχετικά με τις λάμπες “οικονομίας”, τις φωτεινές οθόνες και γενικότερα ζητήματα φωτισμού ή φωτός, στο άλλο γράφω για τις ανθρωπογενείς ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και επεξεργάζομαι ένα ακόμα τεράστιο βιβλίο για αυτό το θέμα, με πολλές εκατοντάδες παραπομπές, παραθέτοντας σταδιακά διάφορα κεφάλαια.

Στο τρίτο μπλογκ παρουσιάζω ένα ζήτημα που μου προσφέρει χαρά και διαστολή. Αφορά τις ανακαλύψεις τού Βίλχελμ Ράιχ και θέματα που σχετίζονται με αυτές. Διατηρώ επίσης μια ομάδα στο Facebook με τον ίδιο προσανατολισμό.

Ωστόσο πρέπει να απαντήσω στο ρητορικό ερώτημα:

Ποια είναι η εναπομείνασα αίσθησή μου για τη δημοσιογραφία και την πολιτική;

Πλήρης αηδία….

Για τους ανθρώπους γενικότερα;

Πλήρης απελπισία….

18 thoughts on “Σχετικά με τον Χρήστο Μουσουλιώτη”

  1. Γιώργος Ζήκος said:

    Ειλικρινά έχω μείνει άφωνος σχετικά με το θέμα των ΣΛΦ και το πόσο βλαβερή είναι η χρήση τους για την ανθρώπινη υγεία. Επειδή έχω μικρά παιδιά θέλω να ζητήσω την συμβουλή σας για κάποια απλά και πρακτικά ζητήματα.
    1. Αφού λαμπτήρες φθορισμού και LED είναι βλαβεροί και άκρως επικίνδυνοι ποιά είναι η εναλλακτική λύση για τον φωτισμό στις οικίες μας.
    2. Οι νέας γενιάς λαμπτήρες αλογόνου χαμηλής κατανάλωσης που μιάζουν αρκετά με λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι ακίνδυνοι ή μήπως εκπέμπουν και αυτοί βλαβερό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα
    3. Αν προτιμήσω τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι οποίοι από στιγμή σε στιγμή καταργούνται τελείως, να πάρω αυτούς με το κοινό διάφανο γυαλί ή τους άλλους που έχουν το γυαλί τους βαμμένο λευκό και θεωρητικά έχουν καλύτερη διάχυση του φωτός.

    Φιλικά
    Γιώργος Ζήκος

    Μου αρέσει!

    • Χρήστος Μουσουλιώτης said:

      Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι δεν έχω κανένα απολύτως οικονομικό συμφέρον ή οποιαδήποτε σχέση με όλα τα θέματα που παρουσιάζονται. Ξεκίνησα αυτή την έρευνα ως παθών, όπως διευκρινίζω μέσα στο βιβλίο. Προσωπικά θεωρώ ότι οι λάμπες πυράκτωσης που δεν είναι διαφανείς είναι οι καλύτερες επειδή δεν δημιουργούν την αίσθηση θαμπώματος.
      Σχετικά με τις λάμπες αλογόνου δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ. Η έρευνα για τους ΣΛΦ είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και κάθε νέο βήμα με φέρνει σε νέα δεδομένα. Οπότε…

      Σίγουρα δεν έχουν το άρρωστο φάσμα των ΣΛΦ οι λάμπες αλογόνου, (που μοιάζουν με τους Λ. πυράκτωσης), αλλά δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο προς το παρόν.

      Μου αρέσει!

  2. Κώστας said:

    Μόλις είδα ότι δεν έχετε γνώμη για τους λαμπτήρες αλογόνου, ίσως όμως στο μεταξύ να προλάβατε να αποκτήσετε. Προσωπικά, όταν έπεσε στην αντίληψή μου το τι είναι οι λαμπτήρες οικονομίας φρίκαρα, γιατί είχα ήδη αντικαταστήσει τα τελευταία δύο χρόνια τους λαμπτήρες στο σπίτι, νομίζοντας ότι είναι καλύτεροι οι νέοι (πριν την επίσημη απόσυρση δηλαδή των παλιών). Πείστηκα από την επιχειρηματολογία που μου φαίνεται πολύ πιο στέρεη απ’ όλες τις βλακείες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ακόμα κι αν πολλά θέματα παραμένουν ενδεχομένως αμφιλεγόμενα. Αυτός όμως είναι λόγος να προστατευτούμε, όχι να πούμε ότι «δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς κι άλλες πηγές μόλυνσης συνεχίζουν να υπάρχουν», όπως κάνουμε συνήθως στον τρελό μεταμοντέρνο βιομηχανισμό στον οποίο ζούμε.

    Αυτό που διπίστωσα κατεβάζοντας τους λαμπτήρες οικονομίας ήταν ότι ενώ τους είχα το πολύ δύο άντε δυόμισι χρόνια, οι πιο παλιοί είχαν αρχίσει να καστανίζουν στη βάση και να μυρίζουν άσχημα καμένο πλαστικό. Μάλιστα, επειδή τους μάζεψα όλους σε ένα κουτί, άρχισαν να μυρίζουν όλοι μαζί προσθετικά ανυπόφορα και αναγκάστηκα να τους πάω γρήγορα για ανακύκλωση στη μόνη δυνατότητα που έχουμε εδώ στο Ρέθυμνο, στον Μαρινόπουλο. Εκεί με έπιασε νέος ίλιγγος, γιατί διαπίστωσα ότι ο «κάδος» ανακύκλωσης (ένα χάρτινο κουτί με παλιές λάμπες φθορισμού, ορισμένες σπασμένες και αρκετές νέες λάμπες πεταμένες φίρδην-μείγδην) ήταν τοποθετημένος στο πέρασμα μπροστά από τα ταμεία, δηλαδή όλοι οι πελάτες του μαγαζιού περνούσαν αναγκαστικά μπροστά από αυτήν τη βόμβα υδραργύρου, χωρίς να το προσέχουν καν…

    Πάντως, επειδή οι παλιοί λαμπτήρες θα εκλείψουν σε λίγο, παραμένει το ερώτημα τι μπορεί κανείς να εμπιστευτεί περισσότερο – γνωρίζοντας φυσικά ότι το να τους βγάλεις από το σπίτι δεν σημαίνει ακόμα ότι είσαι προστατευμένος, εννοείται – οπότε μένω με το επείγον ερώτημα για τους λαμπτήρες αλογόνου… Μπορεί κανείς να τους χρησιμοποιεί ως εναλλακτική;

    Μου αρέσει!

    • Χρήστος Μουσουλιώτης said:

      Αγαπητέ Κϋριε,
      Αυτά που αναφέρεται είναι απίστευτα. Κακώς δώσατε τις λάμπες για ανακύκλωση. Θα έπρεπε να τις στέλνατε για ανάλυση των εκπεμπόμενων αερίων τους και τα αποτελέσματα σε μια μεγάλη καταναλωτική οργάνωση, στην Greenpeace μαζί με το κείμενό μου στο οποίο σχολιάζω την τακτική της, και στον εισαγγελέα.
      Τα ίδια πάνω κάτω έχω διαπιστώσει κι εγώ. Το γεγονός είναι ότι οι καταναλωτές πλήττονται πανταχόθεν με αυτό το «πράσινο» προϊόν και οι καταναλωτικές ενώσεις ροχαλίζουν. Το υπουργείο Υγείας ας μην το συζητάμε τι κάνει.
      Ωστόσο, επειδή όσα έγραψα στην πρώτη έκδοση τού βιβλίου μου (έρχεται η δεύτερη έκδοση με πολύ περισσότερα), βασίστηκαν αυστηρά σε επιστημονική βιβλιογραφία θα ήθελα (απεγνωσμένα) να μου επισημάνεται ποια σημεία εξ όσων αναφέρω είναι αμφιλεγόμενα και σας υπόσχομαι ότι θα σπεύσω να τα διορθώσω.
      Έχω διαπιστώσει ότι ορισμένοι, ειδικά μηχανολόγοι – ηλεκτρολόγοι, και συναφή επαγέλματα έχουν τεράστια άγνοια για το θέμα και είτε δέχονται τα δεδομένα, είτε όταν δεν σιωπούν ενοχλημένοι που ένας άσχετος δημοσιογράφος (δηλαδή εγώ) μπαίνει στα ηλεκτρονικά χωράφια τους, εκτρέπονται σε ανοησίες ή χυδαίες «επιστημονικές» ύβρεις.
      Το ζητούμενο με βάση το Σύνταγμα και όλους τους νόμους που αφορούν την προστασία μας, είναι να έχουμε υγιές φως. Δηλαδή, φως που να μην επιδρά στην υγεία μας δυσμενώς. Όπως συμβαίνει με τις λάμπες «εξοικονόμησης», επειδή επιδρούν στην επίφυση, έχουν ηλεκτρονικά σκουπίδια, εκπέμπουν ποικίλες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, εκπέμπουν υπεριώδεις και βρίσκονται αγκαλιά με υδράργυρο. Τίποτα από αυτά δεν υφίσταται με τις λάμπες πυράκτωσης εκτός από ένα ασθενές φάσμα μπλε φωτός, που έχουν, το οποίο είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από εκείνο των «πράσινων».
      Στο μεταξύ, η σύγκριση μεταξύ απλών λαμπτήρων πυράκτωσης και λαμπτήρων αλογόνου εκτιμώ ότι δίνει την πρώτη θέση στις απλές λάμπες πυράκτωσης. Σε λίγο εξαφάνιζονται, επειδή οι ενήμεροι καταναλωτές τις αγοράζουν και μένουν οι αλογόνου, που θα απαγορευθούν και αυτές σε βάθος χρόνου με βάση οδηγία τής Κομισιόν!
      Ωστόσο, χάνουμε τη ζωτική ουσία τού ζητήματος, που είναι ότι πρέπει να υπάρχουν παντού, στους δρόμους, στις λεωφόρους, στα φώτα των αυτοκινήτων, στα σπίτια, στα μαγαζιά, στα εργοστάσια, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, σε κάθε σημείο, τεχνητά φώτα χωρίς το επικίνδυνο φάσμα τού μπλε! Γι’ αυτό λέμε «μην κοιτάζεις κατάματα τον Ήλιο θα τυφλωθείς» επειδή το φως του περιέχει ισχυρό φάσμα τού μπλε, που διαπερνά τα μάτια και «καίει» τους φωτοϋποδοχείς στην περιοχή τής ωχράς κηλίδας!
      Αρα… Πρέπει να οργανωθούν ομάδες πολιτών σε όλα τα κράτη, που να ζητήσουν από την ηγεσία τής ΕΕ (μέσω ηλεκτρονικής αίτησης «petition») την άμεση ανάκληση τής οδηγίας τής Κομισιόν για την επιβολή των λαμπτήρων «οικονομίας» στην καθημερινή κοινωνική και ιδιωτική μας ζωή. Ταυτόχρονα πρέπει να ζητήσουν οι καταναλωτές από τις βιομηχανίες φωτισμού να βρουν φάσμα φωτός που θα το βλέπουμε άσπρο και θα προέρχεται από τη σύνθεση μόνο τού πράσινου και κόκκινου φάσματος.
      Όπως βλέπετε είμαι αιθεροβάμων. Δεδομένου ότι η παθητικότητα των καταναλωτών είναι δεδομένη και η καταστροφή μας σίγουρη, επειδή το φως δεν είναι οικονομικίστικη παράμετρος ενέργειας, αλλά ζωτικότατη συνιστώσα διατηρήσης ή όχι τής υγείας, κάτι που το αγνοούν δραματικά οι περισσότεροι μεγαλόσχημοι που μπουρδολογούν για την εξοικονόμηση ενέργειας.
      Με εκτίμηση

      Μου αρέσει!

      • Κώστας said:

        Αγαπητέ κ. Μουσουλιώτη,

        ευχαριστώ για την απάντησή σας. Απλώς έγραψα ότι «πολλά θέματα ενδεχομένως παραμένουν αμφιλεγόμενα», όχι αναφερόμενος σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, αλλά έχοντας κατά νου το ότι τα περισσότερα (για να μην πω όλα τα) ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται η επιστήμη θεωρούνται πάντα «ανοικτά» σε νέα εξέταση – η επιστήμη είναι σύμφυτη με τον σκεπτικισμό. Εδώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν επιστήμονες που αμφισβητούν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως πριν από 15 χρόνια υπήρχαν οι αντίπαλοί τους (σημερινοί κυρίαρχοι) που υποστήριζαν την υπερθέρμανση. Συγχωρέστε μου αυτήν την επαγγελματική διαστροφή… αφού ασχολούμαι με τέτοια άσκοπα ερωτήματα όπως το αν υπάρχει επιστημονική αλήθεια κ.λπ. Δεν εννοούσα ότι η τεκμηρίωσή σας είναι ανεπαρκής, αντιθέτως θεωρώ ότι είναι πολύ επαρκέστερη απ’ ό,τι έχει τύχει να διαβάσω σχετικά.

        Όπως και να ‘χει, δεν ξέρω ποιος είναι ο αιθεροβάμων, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί δράση για να αναδειχθεί αυτή η απάτη με τους νέους λαμπτήρες, προσωπικά νιώθω ότι με ξεγέλασαν χοντρά – είναι αυτό μια αρχή…

        Ευχαριστώ ξανά για την απάντησή σας και εύχομαι να διαβάσουν αρκετοί όσα γράφεται ώστε να υπάρξει μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση και να μην πάει χαμένος τόσος κόπος που σίγουρα έχετε καταβάλει.

        Μου αρέσει!

      • Χρήστος Μουσουλιώτης said:

        Κύριε Κώστα,
        Είναι εξαιρετικά σημαντικά όσα αποκαλύψατε με τη χρήση στο σπίτι σας λαμπτήρων «οικονομίας», ή «εξοικονόμησης», ή συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού, ή ΣΛΦ, ή νέων ηλεκτρονικών λαμπτήρων ή όπως αλλιώς βαφτίζονται. Το «υποθρώσκον» λιώσιμο των πλαστικών τους μερών και η συνακόλουθη ρύπανση του αέρα με τοξικές ουσίες είναι ένα γεγονός που δεν μπορούσα να φανταστώ. Επιτρέψτε μου να το προσθέσω ως ένα ακόμα μειονέκτημα στα ήδη 35 που έχω βρει ύστερα από 2 χρόνια έρευνας για αυτό το προϊόν.
        Πρέπει να διευκρινίσω ένα άλλο σημείο που στην προηγούμενη απάντησή μου δεν το αναφέρω σαφώς. Το φάσμα τού μπλε αυτών των λαμπτήρων έχει ΔΥΟ μειονεκτήματα. Το πρώτο που είναι εξαιρετικά σημαντικό σχετίζεται με όργανο τού σώματος, την επίφυση, η οποία διατάζεται να λειτουργεί σαν να είναι ημέρα κατά τη διάρκεια τής νύχτας! Το δεύτερο αφορά ειδικά το μπλε φάσμα, που έχει την περίεργη ιδιότητα να διαπερνά τα μάτια (κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες) να χτυπά τους φωτοϋποποδοχείς στο βάθος των ματιών και να τους καταστρέφει. Μια βλάβη που δεν είναι αντιστρέψιμη επειδή οι φωτοϋποδοχείς δεν έχουν δυνατότητα ανάπλασης!
        Ωστόσο, οι άνθρωποι μεταξύ 20 έως 40 ετών παραμένουν σχετικά προστατευμένοι, λόγω μια κίτρινης «επίστρωσης» που εμποδίζει το μπλε φάσμα να διεισδύσει. Το τραγικό και αντίθετο που συμβαίνει είναι ότι από τη στιγμή τής γέννησης έως τα 20 και μετά την ηλικία των 40 έως τα βαθιά γεράματα αυτή η «επίστρωση» δεν υπάρχει ή είναι εξαιρετικά λίγη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα νεογέννητα – λόγω τής παραφροσύνης που επικρατεί στα νοσοκομεία – δέχονται το φριχτό φως από τους λαμπτήρεςς φθορισμού ή «οικονομίας» και αφενός μεν ξεχαρβαλώνεται το βιολογικό τους ρολόι (οι κιρκάδιοι ρυθμοί) και αφετέρου πλήττεται ο βυθός των οφθαλμών τους με αποτέλεσμα βλάβες έως και τύλφωση. Ερώτηση: Είναι τυχαίο το γεγονός τής εμφάνισης τύφλωσης νεογέννητων σε νοσοκομεία, λίγα χρόνια μετά την εμφάνιση λαμπτήρων φθορισμού σε αυτά γύρω στο 1940; Ορισμένοι το συνδέουν απολύτως. Σκεφτείτε ακόμα τις προεκτάσεις τού θέματος και τις βλάβες που υφίστανται τα παιδιά στα κάθε είδους εκπαιδευτήρια, αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Άγνωστο επίσης είναι το γεγονός ότι υπάρχει αυτό το φριχτό φως στους χώρους άθλησης. Τεράστιοι προβολέις σε γήπεδα γυμναστήρια κ.λπ., όπου το φάσμα τους «τρελαίνει» και τυφλώνει τα παιδιά που γυμνάζονται εκεί το βράδυ.
        Η άλλη πλευρά είναι η ηλικία μετά τα 40, όπου σταδιακά αρχίζει να μειώνεται η κίτρινη «επίστρωση » στα μάτια. Εδώ πλήττεται η ήδη μειωμένη όραση των ενηλίκων. Οι προεκτάσεις είναι τεράστιες για να υπαινιχθώ με ερώτηση, τι κάνουν αυτά τα φριχτά φώτα σε νοσοκομεία, γηροκομεία, πανεπιστήμια, κλ.π., όπου τα άτομα μεγάλης ηλικίας είναι εξαιρετικά τρωτά στο φάσμα τού μπλε.
        Από αυτά τα πολύ λίγα και από τη δική σας παρατηρητικότητα, πιστεύω ότι βλέπετε σαφώς πόσο μεγάλη είναι η καθημερινή παράνοια στη ζωή μας.

        Μου αρέσει!

  3. Φως Ιλαρον said:

    Κατά την άποψη μου όλες οι λάμπες έχουνε έως ένα βαθμό επικινδυνότητα, για τους ανθρώπους αλλά και για το περιβάλλον!! πρώτα από όλα από τον τρόπο κατασκευής τους , χρήσης τους αλλά και ανακύκλωσης τους!! θεωρώ με βάση τα όσα γνωρίζω έως τώρα!! ότι το LED είναι το λιγότερο επικίνδυνο!! καθώς περιεχέι χαμηλή περιεκτικότητα σε υλικά που ανακυκλώνονται!! δεν καταναλώνει πολύ ενέργεια σε σχέση με την απόδοση της και έχει ελαχιστότατη έκλυση θερμοκρασίας σε σχέση με άλλες λάμπες! μπορεί να κατευθύνεις το φως άμεσα εκεί που θέλεις να φωτίσεις , με αποτέλεσμα να μπορείς να εχεις λιγότερη φωτορύπανση!! ακόμα το LED θεωρείτε ακριβό σε κόστος εγκατάστασης!! αλλά αποσβένεις το ενεργειακό ισοζυγειο σε σχεση με αυτα που θα πληρωνες!! εχω βάλει 3 λάμπες LED στο σπίτι και παρατηρώ την απόδοση τους σε σχέση με άλλες λάμπες που εχω!! το ποιο πιθανό είναι να της αλλάξω όλες με LED. Ποια η γνώμη σας για το LED σαν τεχνολογία?

    Μου αρέσει!

    • Φως Ιλαρον said:

      Επίσης το γεγονός πως εκπέμπουν ένα μέρος του μπλε μπορεί να ανασχεθεί με χρήση θερμού φωτισμοί με LED , όχι ψυχρού σε κομμάτια που δεν θα μείνεις για πολλή ώρα!! όπως ο διάδρομος μια πολυκατοικίας!!

      Μου αρέσει!

    • Αυτά που μαθαίνω βήμα βήμα τα 2,5 χρόνια που ασχολούμαι συστηματικά με το τεχνητό φως με έχουν κάνει πολλές φορές να πηδήξω έως το ταβάνι από οργή και άλλες φορές να κλαίω για τη βλακεία μας. Πολύ συνοπτικά έχω βρει τα εξής:
      !. Η λάμπα πυράκτωσης παραμένει η μεγαλύτερη ανακάλυψη τού Ανθρώπου στο χώρο τού τεχνητού φωτισμού για τον απλό λόγο ότι μιμείται με σχεδόν τέλειο τρόπο το φυσικό φάσμα φωτός τού Ήλιου και της Σελήνης. Για να φτιαχτεί θέλει ελάχιστα υλικά και απαιτεί ελάχιστη ενέργεια, ενώ ρυπαίνει ελάχιστα το περιβάλλον στη φάση αποδόμησης συγκριτικά με κάθε άλλο είδος τεχνητού φωτός. Κανένα άλλο φως δεν κατορθώνει όλα αυτά εκτός βεβαίως από τις δάδες, τα κεριά και τα λυχνάρια…. Η προέκταση είναι ότι οι βλάβες στην υγεία διατηρούνται στο ελάχιστο και αφορούν μόνο το χρόνο χρήσης τους κατά τη νύχτα, όταν το ελάχιστο φάσμα τού μπλε που εκπέμπουν καταφέρνει (ακόμα και αυτό) να επιδρά στην επίφυση λέγοντάς της ότι είναι ημέρα και άρα οφείλει να αλλάξει τη λειτουργία της σε ρυθμούς ημερήσιους! ‘Ολα τα αλλα είδη φωτός εκπέμπουν έντονο μπλε φάσμα με αποτέλεσμα να τρελαίνουν την επίφυση τη νύχτα ενώ κατά την ημέρα δημιουργούν άλλες βλάβες.
      Ωστόσο, εδώ κρύβεται ένα σημαντικό θέμα που δεν έχει γίνει κατανοητό. Η μεγάλη απάτη, παραπληροφόρηση, παραφροσύνη, δίψα για κέρδος ή όπως αλλιώς λέγεται, βρίσκεται στο διανοητικό λάκο που έχουν ρίξει διάφοροι καλοθελητές τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να κοιτάζουν τα τοιχώματα και να σκέφτονται ποιο είναι το λιγότερο γλιστερό για να βγουν έξω, σε πεδιάδα με τα λιγότερα θερμοκηπιακά αέρια.
      Εάν οι παράφρονες ή απατεώνες ή αχυράνθρωποι ή άσχετοι ή ανίκανοι ή βάλτε οποιοδήποτε συνδυασμό, που κυβερνούν τα κράτη, ήθελαν πραγματικά να μειώσουν τα θερμοκηπιακά αέρια έχουν χιλιάδες και δραστικούς τρόπους στη διάθεσή τους να το κάνουν, αλλά δεν τους αφήνουν τα… συμφέροντα. Η παγίδα στους καταναλωτές στήθηκε κυρίως από τις ανάγκες των πολυεθνικών για όλο και μεγαλύτερο κέρδος και για να κάνουν αποδοτικές τις επενδύσεις τους (εργοστάσια κ.λπ) στην Κίνα και το χτίσιμό της βοηθήθηκε από την αφέλεια και την ασχετοσύνη περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες αγνοούν όλες τις δυσμενείς επιδράσεις τού τεχνητού φωτός στην υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η General Electric είχε τη δυνατότητα (δείτε το σχετικό θέμα μου) να φτιάξει λάμπες πυράκτωσης πολύ καλύτερες ενεργειακά από τις «οικονομικές» και δεν το έκανε, ενώ ταυτόχρονα η αμερικανική Greenpeace δεν ανέβηκε σε καμία καμινάδα γι’ αυτό. Άναρωτιέμαι: Γιατί δεν σκαρφάλωσαν οι ακτιβιστές της σε καμινάδα αμερικανικού εργοστασίου τής GE ζητώντας να μη γίνει η ακύρωση παραγωγής των καλύτερων ενεργειακά λαμπτήρων πυράκτωσης επειδή έτσι θα σωζόταν το περιβάλλον;
      Η κοροϊδία γίνεται σαφέστερη εάν σκεφτούμε ότι αυτές η δήθεν πράσινες και δήθεν «οικονομικές» λάμπες εξαρτώνται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις σπάνιες γαίες. Η GE αύξησε πρόσφατα την τιμή των «οικονομικών» επειδή η Κίνα εθνικοποίησε τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών, επιδιώκοντας αμύθητα κέρδη και πολυεπίπεδα γεωππολιτικά παιχνίδια. Η ίδια εταιρεία, (η GE), είχε εγκαταστήσει τον διαλυμένο (σήμερα) αντιδραστήρα τής Φουκουσίμα, πουλούσε εδώ και δεκαετίες (και πουλά παντού) είδη πυρηνικής ενέργειας, με τα οποία ανάβουμε (εμείς οι ηλίθιοι καταναλωτές) τις «πράσινες» τοξικές λαμπίτσες μας για να σώσουμε το περιβάλλον, αλλά το καταστρέφουμε ταυτόχρονα με τη λειτουργία εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και των υπερτοξικών αποβλήτων τους, αλλά και με τα απόβλητα τής GE,η οποία είναι μια εταιρεία από τους μεγαλύτερους ρυπαντές τού πλανήτη!
      Σε τελική ανάλυση, εάν οι επικεφαλής «κυβερνο-πρασινίζοντες» ήθελαν πράγματι να βοηθήσουν τον έρμο πλανήτη και το παντέρμο ανθρώπινο είδος, δεν θα επέτρεπαν να παράγουν οι πολυεθνικές κανένα τεχνητό φως που να εκπέμπει έστω και ελάχιστο μπλε φάσμα κατά τη διάρκεια τής νύχτας. Με αυτό τον τρόπο οι ασθένειες και οι θάνατοι θα μειώνοντας δραστικά και αναλογικά θα μειώνονταν τα θερμοκηπιακά αέρια. (Δείτε το θέμα μου για την επίφυση). Βεβαίως το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η υγεία μας.
      Η ΕΕ δηλώνει ότι κατά την προπαρασκευαστική φάση των συζητήσεων, σχετικά με αυτές τις (τοξικές) λάμπες, όλα τα θέματα που τις αφορούσαν συζητήθηκαν εξονυχιστικά. Πρόκειται για τεράστιο παραμύθι. Αυτά που συζητήθηκαν εξονυχιστικά ήταν αμέτρητες τεχνικές λεπτομέρειες, εξαιτίας των αμέτρητων τεχνικών προβλημάτων αυτών των λαμπτήρων. Όταν από συλλόγους πασχόντων τέθηκαν θέματας υγείας η διευθύνουσα εταιρεία (διορισμένη από την Κομισιόν) απαντούσε μονότονα, οτι δεν μπορεί να έχει άποψη για θέματα υγείας! Φυσικά δεν παραβρίσκονταν ούτε εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας των κρατών μελών, εκτός τής Βρετανίας, το οποίο ήταν εκεί μόνο για διακοσμητικό ρόλο. Βεβαίως υπήρξε μια κάποια ανθρώπινη αντίδραση, όταν Βρετανίδα ευρωβουλευτής που υποστήριζε φανατικά τα «πράσινα» φώτα, άλλαξε αμέσως άποψη όταν έμαθε τις παρενέργειές τους στην υγεία, κάτι που δεν έκαναν οι «πρασινίζοντες» στην Ελλάδα…
      Σχετικά με τα LED τώρα, αν και μπαίνουμε πάλι στην παγίδα συζητώντας ποιο φως είναι καλύτερο ενεργειακά, όταν ξεχνάμε το βασικότερο. Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία μας, επειδή όλα τα τεχνητά φώτα είναι τοξικά και όρισμένα άκρως επικίνδυνα για την υγεία και ρυπαρότατα για το περιβάλλον, έχω βρεί, με λίγα λόγια, τα εξής:
      1. Είναι πολύ ρυπογόνα για το περιβάλλον και ταυτόχρονα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στο στάδιο παραγωγής τους. Είναι επίσης πολύ ρυπαρά για το περιβάλλον στο στάδιο αποδόμησης. Πράγματι δαπανούν λίγη ενέργεια όταν λειτουργούν, αλλά το ερώτημα παραμένει: Πόση ενέργεια χρειάζεται για να ιαθούν όσοι θα αρρωσταίνουν από το υπερτοξικό φάσμα τους; Βεβαίως, ο στόχος παραγωγής και σίγουρης προώθησής των LED στηρίζεται στη δυνατότητά τους να λειτουργούν ως τέλεια ραντάρ. Την ιδιότητα αυτή την έχουν και οι λάμπες «οικονομίας». Βάζοντας «οικονομικές στα σπίτια μας είναι σαν να βάζουμε ραντάρ… αλλά τα LED την «ρανταροσύνη» τη διαθέτουν στο μάξιμουμ. Αυτό σημαίνει ότι η εγκατάστασή τους, που θα γίνει με μαθηματική βεβαιότητα στο άμεσο μέλλον, θα επιφέρει μεγάλες βλάβες στην υγεία μας, αλλά θα δώσει και τη δυνατότητα παρατήρησης, καταγραφής και μετάδοσης κάθε είδους πληροφορίας σε κάθε «ενδιαφερόμενο», σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τής Γης, είτε πρόκειται για τη CIA, είτε τις υπηρεσίες τής Κίνας και τού Πούτιν, είτε για τα τσιράκια τού κάθε παρανοϊκού τρομοκράτη. Τη στιγμή που γράφω αυτές τις απόψεις, ήδη παράγονται λάμπες LED που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ραντάρ! (Ετοιμάζω το σχετικό θέμα και νιώθω άσχημα επειδή αν και αντιπαθώ κάθε είδους συνομωσιολογία, αυτό μοιάζει με συνωμοσιολογικό σενάριο. Δυστυχώς δεν είναι!!!)
      Τα LED – ραντάρ δεν έχουν βγει στο εμπόριο επειδή πρέπει πρώτα, όλοι εμείς οι ανόητοι, άσχετοι ή αφελείς καταναλωτές, να «σώσουμε» το περιβάλλον εγκαθιστώντας πρώτα τις «οικονομικές» και εξοβελίζοντας τις πυράκτωσης. Στη συνέχεια Θα πέσει η τιμή τους, θα τις συνηθίσουμε να μας σκοτώνουν και να μας αρρωσταίνουν και στη συνέχεια, όταν δεν θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής στο είδος φωτισμού, θα έρθουν οι ενισχυμένες λάμπες «οικονομίας», δηλαδή τα LED – ραντάρ. Βεβαίως ποιος νοιάζεται για τις βλάβες στην υγεία μας από τη συνεχή ηλεκτρομαγνητική (μικροκυματική) ακτινοβολία τους 24 ώρες το 24ωρο ανά εκατομμυριοστό τού δευτερολέπτου και το άρρωστο έως τοξικότατο φάσμα τους. Σημασία έχει ότι εμείς, τα θύματα, θα έχουμε πειστεί πως αγοράζοντας αυτές τις λάμπες θα σώσουμε το περιβάλλον και την τσέπη μας, χωρίς να γνωρίζουμε ότι δεν σώζουμε ούτε το περιβάλλον, ούτε την υγεία μας….

      Τελειώνοντας ίσως τίθεται το ερώτημα:
      Μετά από αυτά πού βρίσκεται η καλύτερη λύση αν επιμένουμε να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος;

      Η σωτήρια λύση βρίσκεται για την υγεία μας (ακόμα και για την υγεία ζώων και φυτών) και το περιβάλλον βρίσκεται σε ένα νέο είδος λαμπτήρα που ΚΥΡΙΩΣ δεν θα έχει το άκρως επικίνδυνο φάσμα τού μπλε και θα δίνει τη νύχτα φως λευκό, ΜΟΝΟ με τη σύνθεση των αποχρώσεων κόκκινου και πράσινου φάσματος, όπου θα απουσιάζει το μπλε φάσμα. Επίσης, δεν θα εκπέμπει καρκινογόνα ηλεκτρομαγνητικά σκουπίδια, δεν θα εκπέμπει βλαβερές για το δέρμα έως και καρκινογόνες υπεριώδεις ακτινοβολίες, δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον με ηλεκτρονικά και πλαστικά απόβλητα, δεν θα εκπέμπει όταν απλά λειτουργεί καρκινογόνα αέρια καθώς θερμαίνονται τα πλαστικά του, δεν θα περιέχει σπάνιες γαίες (για να μην ανεβαίνει η τιμή του) και επιπλέον δεν θα περιέχει υδράργυρο.

      Μέχρις ότου βρεθεί αυτό το νέο είδος έξοχου λαμπτήρα, που θα περιέχει φάσμα τού μπλε την ημέρα και θα το αφαιρεί τη νύχτα, πρέπει να ακυρωθεί κάθε απαγόρευση στη χρήση των λαμπτήρων πυράκτωσης, επειδή πρόκειται για άκρως φασιστικό μέτρο. Εδώ υφίσταται κάτι πρωτοφανές με την απαγόρευση στο δικαίωμα επιλογής ασφαλούς προϊόντος! Επειδή ο λαμπτήρας πυράκτωσης είναι η λιγότερο βλαβερή πηγή φωτισμού. Δεν εκπέμπει επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Δεν εκπέμπει επικίνδυνα ηλεκτρομαγνητικά σκουπίδια. Δεν έχει ισχυρό και επικίνδυνο φάσμα στο μπλε. Δεν περιέχει σπάνιες γαίες. Δεν περιέχει τον υπερτοξικό υδράργυρο. Δεν είναι πλημμυρισμένος με τοξικά πλαστικά και δεν εκλύει καρκινογόνα αέρια, επειδή δεν έχει πλαστικά μέρη (όπως οι «οικονομικοί») που όταν ζεσταίνονται αναδύουν τις τοξικές και καρκινογόνες αναθυμιάσεις τους ρυπαίνοντας το περιβάλλον και αρρωσταίνοντας τους ανθρώπους.

      Μου αρέσει!

  4. ωραίο πράμα ο υδράργυρος said:

    Το σάιτ και το βιβλίο σας το έμαθα εδώ και μερικές ώρες μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο. Αιτία της αναζήτησης ήταν μια θραύση «οικονομικού λαμπτήρα» επίσης προ ολίγων ωρών. Τα γνώριζα ακροθιγώς αυτά τα ζητήματα και την επικινδυνότητα αλλά από το στιγμή που διάβασα ορισμένα πράγματα, όχι μόνο σε εσάς αλλά σε όλο γενικά το ίντερνετ κι από ποικίλες πηγές, έχω φρίξει.
    Θα πώ ότι ο μαρξισμός και οι «οικονομικοί» και «οικολογικοί» λαμπτήρες δεν είναι άσχετα θέματα όπως ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Απεναντίας, το ότι επιβλήθηκαν αυτές οι οικιακές πυρηνικές βόμβες πανευρωπαϊκά, αν όχι παγκόσμια, οφείλεται στην πλανητική σούπερ Χουντάρα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Άρα, ο μαρξισμός, αυτή η αιώνια αλήθεια, δίνει απαντήσεις ακόμη και στο γιατί και στο πώς του παραλογισμού των λαμπτήρων φθορισμού. Οι όπου γης «οικολόγοι» ιησουΐτες, με την επιδερμική πρεμούρα στο να μη στάξει του γαΐδάρου η ουρά, έκαναν αβάντα (βιοπορισμός, τα επακόλουθα του προπατορικού αμαρτήματος) στα συμφέροντα και στις μπίζνες των Πολυεθνικών.
    Ασχέτως λοιπόν αν υπάρχει πολιτική διαφωνία, θα επισκέπτομαι στο εξής αυτό το σάιτ γιατί με βρίσκει σύμφωνο η προσέγγιση και σε άλλες παραμέτρους, πχ οι ασύρματες επικοινωνίες και τα wi-fi τα οποία αποτελούν προσβολή για το ανθρώπινο είδος όπως τα καθρεφτάκια που προσέφερε ο Κορτέζ στους αζτέκους προκειμένου να τους αποβλακώσει και να τους φάει. κι ο πιο ανίδεος ξέρει ότι οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες δρούνε εντέλει αθροιστικά, όπως και τα βαρέα μέταλλα, συνεπώς σε έναν πλανήτη που υποφέρει από καταιγισμό ακτινοβολίας και κυμάτων δεν θα έρπεπε να τον επιβαρύνουν με εφευρέσεις που η εφαρμογή τους σε μαζική κλίμακα δεν έχει τίποτα να προσφέρει παρά μόνο θάμπωμα σε εμάς, τους σύγχρονους αζτέκους, και περαιτέρω επιβάρυνσή μας με άχρηστα και βλαβερά κύματα.
    Πάντως απόψε, για να μην πολυλογώ, την πήρα απόψε τη δόση μου από υδράργυρο. Τουλάχιστον σε αυτό δεν έχω παράπονο.

    Μου αρέσει!

    • Χρήστος Μουσουλιώτης said:

      ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ Η ΘΡΑΥΣΗ ΤΗΣ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ» ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕΤΑ. ΕΑΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΠΑΘΗΜΑ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΩΣ ΑΝΟΙΓΑΝ ΛΙΓΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ…

      Μου αρέσει!

      • Ωραίο πράμα ο υδράργυρος said:

        Ο λαμπτήρας έπεσε στο πάτωμα γιατί είχε αφεθεί σε ένα στενό (και ήδη γεμάτο) ραφάκι. Κύλησε κι έπεσε. Αυτό σημαίνει κυρίως ότι η μεταχείριση που έχουν αυτά τα αντικείμενα (ένεκα η προπαγάνδα που εκτοπίζει την πληροφόρηση που θα έπρεπε να τα ακολουθεί -και άρα να τα δυσφημεί και όχι να τα εκθειάζει) είναι μια κοινή μεταχείριση όπως οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο της καθημερινότητας, δηλαδή παντελώς απαράδεκτη.
        Ωστόσο, όταν ο λαμπτήρας έσπασε, ανασύρθηκε από τη μνήμη μου ότι «κάτι παράξενο συμβαίνει με αυτές τις λάμπες, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση σε τέτοιες περιπτώσεις». Ήδη μάλιστα είχε ακουστεί μια μικρή έκρηξη που όσο άσχετος και να είναι κανείς τον προϊδεάζει για κάτι άσχημο, ενδεχομένως ένα ασυνήθιστο αέριο που μπορεί να είναι κι επικίνδυνο. Τα περί ύπαρξης υδραργύρου δεν τα γνώριζα. Αν το ήξερα ότι περιέχουν υδράργυρο δεν θα υπήρχαν στο σπίτι αυτές οι οικιακές ατομικές βόμβες
        Πάντως από μικρός ήξερα ότι αυτές οι λάμπες κρύβουν κάποιους (γενικούς) κινδύνους. Όμως η διαφήμιση και η προπαγάνδα που τις έχει συνοδεύσει σε κάνει εντέλει να τις αντιμετωπίζεις σαν αθώες (αν όχι άγιες) και σου απαλοίφει από τη μνήμη κάθε προειδοποίηση που (έτυχες να) έχεις συγκρατήσει.
        Μάλιστα, κατά διαβολική σύμπτωση, ο αδερφός μου προ ελαχίστων ημερών, ούτε βδομάδα, από το ατύχημα με την λάμπα (αντίπροχτες συνέβη, τώρα είδα το ερώτημά σας) μού είχε πεί: <>.
        Έτσι με το που συνέβη σκέφτηκα να μπώ στο ίντερνετ και να δώ τί πρέπει να ακολουθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έτσι έτυχε να δώ αυτό το ιστολόγιο και ευτυχώς απέφυγα την ηλεκτρική σκούπα (τον καθαρισμό τον έκανε η μητέρα μου, όπως και το ατύχημα) και τα θραύσματα μαζεύτηκαν με βρεγμένο χαρτί όσο πιο επιμελώς γίνεται. Τις συνέστησα να πλύνει και τις σόλες από τις παντόφλες της και η σπασμένη λάμπα μπήκε σε μια κοινή (διπλή) σακούλα σούπερ μάρκετ που κλείστηκε με έναν απλό κόμπο κι η οποία κατέληξε στα σκουπίδια και συνεπώς κάπου στην Αττική (στον ίδιο νομό όπου κάνουν καμπάνιες «αναδάσωσης» οι «οικολόγοι»-καναλάρχες της «πράσινης ανάπτυξης» και της «οικολογίας» τύπου Αλ Γκορ. Δηλαδή εκείνης της «οικολογίας» που πρώτα βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία με απεμπλουτισμένο ουράνιο και μετά εισπράττει και Νόμπελ. Αυτά ούτε στον Αριστοφάνη δεν γίνονται)

        Τέλος όσον αφορά το κόστος δεν θεωρώ ότι έχει νόημα να αναφερθώ. Κυμαίνεται ανάμεσα σε ένα ευτελες ποσό, ενδεχομένως όσο κοστίζει η λάμπα (στην περίπτωση που υποθέσουμε ότι εμείς είμαστε «συνωμοσιολόγοι» και «παράξενοι» που τα «ψειρίζουμε») και μπορεί να φτάσει μέχρι το κόστος μιας χημειοθεραπείας. Αν πρέπει να ακολουθηθεί το ισχύον πρωτόκολο, ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει κόστος, καταντά ανυπολόγιστη η ζημιά, γιατί (είμαι σίγουρος) ότι δεν υπάρχουν κατάλληλα (κι ασφαλώς ιδιωτικά, άρα πανάκριβα) συνεργεία. Απλά απομακρύνεις εσύ όσο περισσότερο υδράργυρο μπορείς, αφού αναπνεύσεις καλά-καλά τους ατμούς που θα εκλυθούν, κι ο υπόλοιπος υδράργυρος μένει για πάντα μουσαφίρης εντός του σπιτιού να σού κάνει παρέα.

        Να προσθέσω ότι άφησα τα παράθυρα (αφού μεσολάβησαν 5, ίσως και 10 λεπτά, οπότε και το έμαθα από το ίντερνετ) ανοιχτά για ώρες αλλά εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι την ώρα που έπρεπε να ανοίξουν δεν άνοιξαν. Κι αυτό «χάρη» στην «καλή» πληροφόρηση που έχουν φροντίσει οι «οικολόγοι» που μας κατακλύζουν να συνοδεύει τη φήμη των «άγιων» αυτών λαμπών.
        Αν έφριξα μαθαίνοντας κατόπιν εορτής τις φριχτές λεπτομέρειες γι’ αυτές τις λάμπες άλλο τόσο είχα φρίξει πριν δυο χρόνια όταν έμαθα για την απαγόρευση παραγωγής κοινων λαμπτήρων (πυρακτώσεως). Και αυτό είναι που με εκνευρίζει. Δηλαδή το ότι από δική μου ηλιθιότητα δεν συνέδεσα αυτά τα δύο γεγονότα: Πώς ένα παγκοσμιοποιημένο (άρα αρχισάπιο) Σύστημα που ευαγγελίζεται κιόλας και την «ελευθερία» ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ (από πρεμούρα για το «περιβάλλον») την πατροπαράδοτη πυράκτωση και προωθεί φασιστικά και δίχως δυνατότητα επιλογής τον φθρισμό.
        Έχω κρατήσει όλες τις λάμπες πυρακτώσεως, είτε από ένστικτο, είτε από προαίσθηση ότι «αυτές οι λάμπες θα καταλήξουν κάποτε συλλεκτικές». Φυσικά δεν είναι απλά συλλεκτικές αλλά και χρηστικότατες και επιβεβλημένες. Όμως αν δεν βρώ έναν τρόπο να προμηθεύομαι, έστω από στοκ του εξωτερικού, λάμπες πυράκτωσης δεν θα αναλώσω την υπόλοιπη διάρκεια ζωής τους. Ακριβώς γιατί αποδεικνύονται πολύτιμες.
        Ακόμη δεν έχω χρόνο να διαβάσω πολλά πράγματα που θα με ενδιέφεραν σε αυτό το σάιτ. Ό,τι όμως έχω προλάβει (π.χ. ό,τι ο φθορισμός και το LED λειτουργούν ως τεχνολογικοί ρουφιάνοι που προδίδουν το στίγμα) με βρίσκει σύμφωνο. Δεν με ξενίζει, μόνο οι αφελείς δεν καταλαβαίνουν ότι ζούμε υπό καθεστώς πλανητικού Ράιχ. Εγώ θα έλεγα ότι και λίγα (και μετριοπαθή) λέτε. Φυσικά μην περιμένετε ότι δεν θα σας κολήσουν την ταμπέλα του «συνωμοσιολόγου». Εγώ χίλιες φορές πανηγυρίζω όταν θεωρούμαι ως τέτοιος γιατί στις εποχές που περιέγραψε ο Όργουελ πριν μισό αιώνα και τις οποίες βιώνουμε τώρα, η ρετσινιά της «συνωμοσιολογίας» είναι γαλόνι που σημαίνει ότι κανείς προχωρά στο σωστό, αντισυμβατικό και όχι ξεπουλημένο και συμβιβασμένο δρόμο.

        Μου αρέσει!

  5. Κύριε Μουσουλιώτη, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:
    Οι παλιές λάμπες πυράκτωσης με το μπλε διαφανές γυάλινο περίβλημα (που χρησιμοποιούσαμε κυρίως για διάβασμα) έχουν καμία σχέση με το επικίνδυνο και άκρως βλαβερό φάσμα του μπλε που κατατοπιστικότατα αναφέρετε στο βιβλίο σας? Είναι ασφαλής η πολύωρη χρήση τους και μάλιστα σε πολύ κοντινές αποστάσεις από το άνθρώπινο σώμα (γραφεία, πάγκοι εργασίας κλπ) ή μήπως είναι χειρότερες από τις κλασικές λάμπες πυράκτωσης?
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά!

    Μου αρέσει!

    • Χρήστος Μουσουλιώτης said:

      Οι λάμπες αυτές φτιάχτηκαν με μπλε γυαλί για να ενισχύσουν το ασθενές φάσμα τού μπλε που υπάρχει σε όλες τις λάμπες πυράκτωσης. Σίγουρα δεν είναι ωφέλιμο να τις χρησιμοποιούμε τη νύχτα, είναι όμως εξαιρετικές για χρήση την ημέρα, όταν κάποιος δουλεύει η διαβάζει για ώρες και στερείται το πολύ χρήσιμο φάσμα τού μπλε από τον Ήλιο. Τηρείτε μια κάποια απόσταση για καλύτερη χρήση. Καλύτερες για τη διάρκεια τής νύχτας είναι οι λάμπες πυράκτωσης που δεν έχουν διαφανές γυαλί. Άριστες θα ήταν εκείνες οι λάμπες που δεν θα είχαν καθόλου φάσμα τού μπλε ή θα μπορούσαμε να πατάμε ένα κουμπάκι και να το εξαφανίζουμε όταν τις ανάβουμε τη νύχτα. Αλλά αυτό εναπόκειται (για να γίνει), στις θελήσεις των πολυεθνικών φωτισμού, οι οποίες αν και γνωρίζουν πολύ καλά τις τεράστιες και δυσμενείς συνέπειες με τα φώτα που πουλάνε, (όταν εκπέμπουν φάσμα τού μπλε χρησιμοποιούμενες τη νύχτα), κάνουν πώς δεν γνωρίζουν τίποτα, όπως το ίδιο κάνουν και πολλοί άλλοι…

      Μου αρέσει!

      • Να υποθέσω (διότι δεν είμαι και πολύ σχετικός) ότι «λάμπες πυράκτωσης που δεν έχουν διαφανές γυαλί» εννοείτε αυτές που λέμε ματ ή «γαλακτερές». Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για το θέμα του φωτισμού διότι έχω μικρά παιδιά και ψάχνω την καλύτερη (κατά το δυνατόν) λύση για φωτισμό στο γραφείο τους, όπου περνάνε αρκετές ώρες. Βομβαρδίζονται έξω διαρκώς με τα «άρρωστα» φώτα, τουλαχιστον να μη τα υφίστανται και μέσα στο σπίτι…
        Ευχαριστώ για τη βοήθεια!

        Μου αρέσει!

      • Χρήστος Μουσουλιώτης said:

        Συγγνώμη για το μπέρδεμα. Χρησιμοποίησα πιο απλή ορολογία. Ναι πράγματι, αυτές εννοώ. Τις ματ ή γαλακτερές. Προτείνω αυτές τις λάμπες επειδή δεν προκαλούν έντονες αρνητικές αντιδράσεις στα μάτια, όταν τις βλέπουμε άμεσα. Ενα φαινόμενο που συμβαίνει σε κάθε είδους φως και γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει ενστικτώδη σχεδόν αντίδραση να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από κάθε έντονα φωτεινό ή φωτισμένο αντικείμενο.
        Να συμπληρώσω ότι ούτε κι εγώ είμαι ειδικός! Αναγκάστηκα ωστόσο να εμβαθύνω σε θέματα βιολογίας,ιατρικής χημείας, και πολλά άλλα για να κατανοήσω αυτή τη βρομερή κατάσταση, που ήρθε στη ζωή μας μετά τη φασιστική οδηγία τής Κομισιόν που μας αναγκάζει δικτατορικά να επιλέγουμε μόνο λάμπες «εξοικονόμησης», απαγορεύοντας την εισαγωγή και παραγωγή λαμπτήρων πυράκτωσης. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν επιχειρηματίες που θα παράγουν λάμπες πυράκτωσης, που θα λειτουργούν όχι μόνο 1.000 ώρες αλλά πολλές χιλιάδες ώρες και τότε να δούμε τι θα πουν….

        Μου αρέσει!

  6. Αυτό είναι παρήγορο. Μέχρι τότε πάντως μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να αναζητήζει τις παλιές λάμπες πυράκτωσης στο εμπόριο, υπάρχουν ακόμα κάποια αποθέματα (στην αγορά της Θεσσαλονίκης τουλάχιστον). Χρειάζεται όμως προσοχή στην αισχροκέρδεια ορισμένων εμπόρων! Επίσης όπως πληροφορήθηκα πρόσφατα, οι λάμπες αλογόνου κυκλοφορούν μόνο με διάφανο γυαλί γιατί το ματ (γαλακτερό) απαγορεύεται…
    Λοιπόν εύχομαι με το καλό και η Β’ έκδοση του βιβλίου και ευχαριστούμε για τη δωρεάν διάθεση!

    Μου αρέσει!

    • Χρήστος Μουσουλιώτης said:

      ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΛΑΜΠΕΣ ΑΛΟΓΟΓΟΝΩΝ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΙΣΧΥΡΑ ΠΟΣΑ ΥΠΕΡΙΩΔΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΥΑΛΙΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΡΕΧΑ ΚΑΙ ΓΥΡΕΥΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΚΡΟΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ», ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ.ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ, ΟΙ ΛΑΜΠΕΣ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΡΟΩΝ ΥΠΕΡΙΩΔΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ». ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ.
      ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΕΡΙΩΔΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΛΑΜΠΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΤΗΝ GREENPEACE, ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΑΕΙΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ Ή ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.
      ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ…

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε