Γράφει:

Ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Σε καιρούς μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας, σε περίοδο όπου ένας στους επτά Αμερικανούς ζει σε συνθήκες φτώχειας, σε καταστάσεις όπου ένα οικονομικό χάος υπάρχει παντού και με την Ελλάδα να βρίσκεται στο κέντρο τού οικονομικού τυφώνα, η πράσινη κερδοσκοπική συμπεριφορά είναι επιβεβλημένη. Η ιταλική Μαφία ήδη έχει αντιληφθεί το πνεύμα των καιρών επενδύοντας σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε πράσινες επενδύσεις. 

Η περίπτωση των λαμπτήρων «εξοικονόμησης και LED έφερε στο φως το καρτέλ τού λαμπτήρα, που ιδρύθηκε στις αρχές τού περασμένου αιώνα, την πρωτοφανή σε έκταση και σε βάθος χρόνου διαφημιστική καμπάνια υπέρ ενός προϊόντος, σε βάρος άλλων, (όπου παραβιάζονταν συστηματικά βασικές αρχές εμπορικού ανταγωνισμού) αλλά και μια παγκόσμια παραπληροφόρηση κατά την οποία αποκρύπτονταν συστηματικά όλα τα μειονεκτήματα των λαμπτήρων «εξοικονόμησης» και προβάλλονταν φουσκωμένα ή ανύπαρκτα πλεονεκτήματα των «οικονομικών».

Επιπλέον, το «παιχνίδι» τού λαμπτήρα συνιστά ένα πανέξυπνο κερδοσκοπικό κόλπο δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν, τράπεζες, πολυεθνικές και κράτη με πρωταγωνίστρια την Κίνα.

Εδώ, περιγράφονται γεγονότα που έχουν συχνά – πυκνά αφετηρία την άγνοια, την ασάφεια, τον ανεμοδουρισμό και «ακούνε» προσεκτικά τα πολυεπίπεδα διαπλεκόμενα, τα οποία εξυπηρετούνται από τα νόμιμα και πανίσχυρα λόμπι.

Το αποτέλεσμα είναι η στρεβλή και επικίνδυνη διαχείριση ζωτικών θεμάτων, όπως το τεχνητό φως, από πολιτικούς και τεχνοκράτες, (αλλά και αδαείς οικολογούντες),.

Με τελικό συμπέρασμα  την καθίζηση τής εμπιστοσύνης. Επειδή δεν είναι δυνατό να εμπιστεύονται οι καταναλωτές τη διαχείριση τής υγείας τους, σε διεφθαρμένα συστήματα εξουσίας, επειδή λειτουργούν σχεδόν συνεργατικά με κυκλώπεια συμφέροντα, Όταν οι πολιτικοί έχουν ως βασική πυξίδα τους τον καιροσκοπισμό ή το ίδιον όφελος, καλυπτόμενο με νεφελώδεις και βαρύγδουπες διακηρύξεις που ταυτόχρονα βρίσκονται, (στις περισσότερες των περιπτώσεων), αγκαλιά με τη διαφθορά, και οι οικολογούντες έχουν βαθιά άγνοια για το ζήτημα που υποστηρίζουν ή διαφημίζουν, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές.

Παρατηρώντας τις δυνάμεις που εργάστηκαν και εργάζονται παγκοσμίως για την προώθηση και επιβολή των συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού ή λαμπτήρων «οικονομίας», θα νιώσουμε έκπληξη από την τέλεια ενορχήστρωση και την ευρεία συμμετοχή άκρως ετερόκλητων και αντιμαχόμενων μερικές φορές συμφερόντων, όπως πολιτικών κομμάτων, κορυφαίων περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολυεθνικών φωτισμού, πανίσχυρων οργανισμών, όπως τού ΟΗΕ, τής Ε.Ε., ακόμα και κρατών με κωμικοτραγικούς ηγέτες (οι οποίοι αγνοούν παντελώς τα μειονεκτήματα των «οικονομικών»), όπως τού εκλιπόντα Κάστρο τής Κούβας,  εναρμονισμένου με τις επιθυμίες «πράσινων καπιταλιστών» και την «πλουτοκρατία» των πολυεθνικών, να επιβάλλει δικτατορικά στους Κουβανούς λάμπες «οικονομίας». Η επανάσταση στην ενέργεια, όπως αποκάλεσε το καθεστώς την επικίνδυνη και ηλίθια αλλαγή από λάμπες πυράκτωσης σε «οικονομικές», ξεκίνησε το 2006 για να έχει εξελιχθεί  η κατάσταση (το 2013) σε λάμπες «οικονομίας» άφαντες» από την αγορά και ταυτοχρόνως η τιμή τους να είναι ισοδύναμη με 3 δολάρια, όταν ο μισθός ενός μέσου Κουβανού είναι περίπου 20 δολάρια μηνιαίως! Η αγορά «οικονομικών» από εργαζόμενους με μικρότερο μισθό έγινε πλέον ισοδύναμη με μισθωμένο ταξίδι στο Διάστημα.

(Συνεχίζεται στο αρχείο PDF)

—————————————————————

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ: