Ετικέτες

, , ,

 

Γράφει:

ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Αποτελεί τραγικό γεγονός, το επίπεδο τής γνώσης και το είδος τής προσφερόμενης βοήθειας φορέων και υπηρεσιών, στην Ελλάδα όταν συμβεί θραύση λαμπτήρα «οικονομίας».

Το συμβάν που ακολουθεί είναι απολύτως πραγματικό και αποδίδει με σαφήνεια τον τρόπο που βλέπουν (στο Ελλαδιστάν) δημόσιες υπηρεσίες «ειδικοί» και ειδικοί το μέγα θέμα ρύπανσης με υδράργυρο από τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (ΣΛΦ).

Τρία αγοράκια 5,5 ετών το μεγαλύτερο και 3,5 ετών τα δύο μικρότερα έπαιζαν ένα απόγευμα σε κάποιο βιοκλιματικό σπίτι που βρίσκεται σε πόλη τής Βόρειας Ελλάδας, σε ένα ημιυπόγειο χώρο ο οποίος είχε μετατραπεί σε παιχνιδότοπο. Ο μικρός φιλοξενούμενος τής παρέας, ηλικίας 3,5 ετών με ένα «σπαθί» έσπασε κατά λάθος τον ΣΛΦ, που βρισκόταν στο ταβάνι. Κατά κακή τύχη τής οικογένειας, δεν αντιλήφθηκαν αμέσως το συμβάν οι γονείς, αλλά και επειδή δίπλα στον σπασμένο λαμπτήρα βρισκόταν λαμπτήρας πυράκτωσης. Αυτό το γεγονός, δηλαδή ότι το δωμάτιο δεν βυθίστηκε στο σκοτάδι ήταν ο παράγοντας που ξεγέλασε τους γονείς, επειδή το φως παρέμενε από το δεύτερο λαμπτήρα πυράκτωσης.

Ελκυστικά χαμόγελα, αίσθηση άνεσης, χαλάρωσης και πιθανώς ευτυχίας! Προπαγανδιστική και άκρως, παραπλανητική εικόνα από ενημερωτικό έντυπο τής Γκρινπίς. Οι νέες και νέοι τής φωτογραφίας πιθανότατα δεν γνώριζαν την εποχή τής φωτογράφισης το 2007, ότι εάν σπάσει λαμπτήρας «εξοικονόμησης» στο σπίτι τους, αυτό θα μετατραπεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη περιοχή, καθώς κανένας δεν θα μπορούσε να το καθαρίσει σωστά. Διαφημιστική εικόνα, με όλη τη σημασία τής λέξης και σε όλο της το μεγαλείο...

Ελκυστικά χαμόγελα, αίσθηση άνεσης, χαλάρωσης και πιθανώς ευτυχίας! Προπαγανδιστική και άκρως, παραπλανητική εικόνα από ενημερωτικό έντυπο τής Γκρινπίς. Οι νέες και νέοι τής φωτογραφίας πιθανότατα δεν γνώριζαν την εποχή τής φωτογράφισης το 2007, ότι εάν σπάσει λαμπτήρας «εξοικονόμησης» στο σπίτι τους, αυτό θα μετατραπεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη περιοχή, καθώς κανένας δεν θα μπορούσε να το καθαρίσει σωστά. Διαφημιστική εικόνα, με όλη τη σημασία τής λέξης και σε όλο της το μεγαλείο…

Τα παιδιά τρομαγμένα από τη ζημιά που έκαναν αποσιώπησαν το γεγονός. Η μητέρα σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα το δωμάτιο, μετά πέντε ημέρες περίπου τη θραύση τού «οικονομικού» λαμπτήρα (συμπαγούς λαμπτήρα φθορισμού – ή Σ.Λ.Φ.).

Πέρασαν περίπου 10 ημέρες και οι γονείς αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το φωτισμό τού δωματίου. Η μητέρα (εκπαιδευτικός) στρέφοντας τα μάτια της στην οροφή είδε τον σπασμένο λαμπτήρα «οικονομίας». σκέφτηκε να τον αλλάξει με την πρώτη ευκαιρία, αλλά ευτυχώς η τύχη της το έφερε να μάθει την ίδια ημέρα ότι οι ΣΛΦ περιέχουν υδράργυρο και τότε άρχισαν να τη ζώνουν τα φίδια.

Ο γράφων δέχτηκε τηλεφωνική κλήση από τον δικηγόρο πατέρα των παιδιών, ο οποίος είχε μάθει τα σχετικά για τη συγγραφή τούτου τού βιβλίου μέσω τρίτων κι έτσι συμφώνησα μαζί του να ξεκινήσω μια οδύσσεια για να μάθω τι ισχύει στην Ελλάδα και τι μπορεί να γίνει για να περιορισθεί η οποιαδήποτε τυχόν βλάβη υγείας στα παιδάκια, αλλά και πώς έπρεπε να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός τού εναπομείναντος υδραργύρου από τη σπασμένη λάμπα. Αν υπήρχε δηλαδή κάποια υπηρεσία που θα μπορούσε να καθαρίσει τον υδράργυρο και επιπλέον εάν υπήρχε κάποια γνώση αλλά και οι δυνατότητες μέτρησης των επιπέδων υδραργυρικής ρύπανσης στην οικία.

Αρχικά έστειλα ηλεκτρονικό ερώτημα στη Philips. Από το τμήμα εξυπηρέτησης η απάντηση ήρθε γρήγορα. Ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν τις οποίες έστειλα. Μετά μισό μήνα περίπου, η απάντηση ήρθε στα αγγλικά και η μετάφρασή της είναι η εξής:

«Τι θα πρέπει να κάνετε όταν σπάσει μια λάμπα;

Από τη στιγμή που οι ΣΛΦ φτιάχνονται από γυαλί, είναι δυνατό να σπάσουν εάν πέσουν στο έδαφος ή πιεσθούν. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχουμε όταν βγάζουμε τη λάμπα από το περίβλημά της, όταν την τοποθετούμε ή όταν την αντικαθιστούμε.

Η σπασμένη λάμπα είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας. Ο σωστός καθαρισμός τού χώρου και ο ικανοποιητικός εξαερισμός, μειώνει περαιτέρω τις πιθανές επιπτώσεις. Εάν σπάσει μια λάμπα αερίστε το δωμάτιο για 20-30 λεπτά, διευθετήστε κατάλληλα τα απόβλητα κατά προτίμηση πιάνοντάς τα με γάντια και βάζοντάς τα σε κλειστό πλαστικό σάκο μέσα σε κάδο απορριμμάτων. Συνιστάται να μην χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα καθαρισμού για να μην μείνουν τα υπόλοιπα απόβλητα σε αυτή».

Βλέπουμε εδώ να δίνονται οδηγίες καθαρισμού και να γίνονται εκτιμήσεις για πιθανούς κινδύνους στην υγεία, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα1 και τις αναθεωρημένες οδηγίες τής υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος τής Πολιτείας Μέιν,2 ούτε καν με τις οδηγίες καθαρισμού τής αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος,3 αλλά ούτε και με τις οδηγίες αυτής τής ίδιας τής Philips, οι οποίες βρίσκονται σε πακέτο με σύνεργα καθαρισμού4 για σπασμένη λάμπα «εξοικονόμησης» που απευθύνονται μόνο σε Αμερικανούς καταναλωτές!

φίλιπς

 

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

«Κόψτε το λαιμό σας» όταν σπάσει στο σπίτι σας λαμπτήρας «οικονομίας» και βάλτε βαθιά το χέρι στην τσέπη.PDF

—————————————————————–